bannerPos

Gode perspektiver for afgrødepriserne i Europa

Dagsgraf: Matif Hvede vs Rapsfrø i euro pr. ton Den europæiske hvedepris stiger kraftigt. Den europæiske pris for rapsfrø kommer også godt opad igen. Det tyder på at begge afgrøder skal stige pænt i pris frem mod sommerens høst i 2020.

AF: PETER ARENDT

MARKEDSANALYTIKER MINAGRO.DK
02-12-2019 17:20
En tør sensommer i Europa har betydet, at der ikke er blevet sået den rapsfrø, som europæisk landbrug havde ønsket. Ligeledes går det heller ikke for godt med at få lagt hveden i jorden til næste års høst grundet et vådt efterår. Det kommer alt andet lige til at resultere i stigende afgrødepriser her i Europa frem mod høsten i 2020.

De store mængder af nedbør hen over efterårsmånederne har resulteret i, at landmænd i specielt Frankrig, har haft store problemer med at så afgrøder til høsten i 2020. Først var det tørke der henover sensommeren betød, at det var svært for landmænd i central og Vesteuropa at få lagt rapsfrø i jorden. Det betød igen, at der i stedet skulle sås hvede, på de arealer, der ellers var planlagt til rapsfrø. Men efter tørken kom regnen. Og det har været et meget vådt efterår. I Frankrig, der er Europas største producent og eksportør af hvede, har de i løbet af oktober og november fået nedbør i mængder der er 70 procent over normalen.

De store nedbørsmængder betyder, at de franske landmænd er voldsomt forsinket med hensyn til såning af hvede. På nuværende tidspunkt plejer de franske landmænd at være færdige med at så hvede. Men indtil videre har de kun fået sået hvede på 80 procent af de planlagte arealer. Samtidig er kvaliteten af den franske hvede ikke for god på nuværende tidspunkt og det kan tages som en kraftig indikation på, at den europæiske hvedehøst i 2020 ikke kommer til at nå op, på det niveau, vi oplevede sidste år.

Raps og hvede stiger i pris - sammen

Resultatet af de dårlige vejrforhold for afgrøderne i sensommer og hen over efterår, fremgår tydeligt af prisgrafen, for både europæiske rapsfrø og hvede, der begge stiger i fælles front.

Kigger vi på prisgrafen for rapsfrø, så kan vi se, hvordan den fastholder det opadgående momentum, der har gjort sig gældende i det meste af 2019. Ligeledes fremgår det, at hvedeprisen på MATIF nu også er kommet godt op ovenpå sommerens høstpres. Alene hen over den sidste måned er den europæiske hvedepris gået fra et lavpunkt i 175 euro til en aktuel pris på godt 187 euro pr. ton.

Rapsprisen er stadig forholdsvis dyr i forhold til hvedeprisen. Normalt siger man at den optimale rapspris er det dobbelte af hvedeprisen. Med en aktuel hvedepris på 187 euro, så burde rapsprisen koste 374 euro på nuværende tidspunkt. Eller omvendt, med en aktuel rapspris på 390 euro, så burde hvedeprisen være på 195 euro pr. ton. Jeg mener, at det er hvedeprisen der er for lav, frem for rapsprisen der er for høj. Jeg forventer derfor at hvedeprisen skal yderligere opad frem mod næste års høst her i Europa. Samtidig ser jeg heller ikke nogen grund til, at rapsprisen skal falde. Tværtimod forventer jeg, at rapsprisen og hvedeprisen skal stige i fælles front. Derfor fastholder jeg stadig min overordnede anbefaling om, at du som planteavler, lige nu skal være afventende med salg af afgrøder hen over en bred kam.

Sønderjysk opstart i populært koncept

Porcus Svinefagdyrlæger inviterer for første gang alle ambitiøse sønderjyske smågriseproducenter og deres medarbejdere til indledende fælles møde og introduktion til Fokus 35 Vital-konceptet. Det sker tirsdag den 23. juni i lokalerne hos Landbosyd i Åbenrå.

Landboforeninger raser mod urealistisk reduktionsmål

En meget lav målbelastning omkring Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland-Falster truer 190 landbrugsbedrifter på livet. - Det må være en fejl, lyder det fra Torben Hansen, formand for Gefion, der også undrer sig over, at målbelastningen blev ændret drastisk efter en høring for fem år siden.

- Det er så barokt, at jeg næsten ikke kan tage det alvorligt

Landmand Niels Rasmussen afvander til vandløb, der løber ud i den åbne del af Smålandsfarvandet. Det bliver svært at reducere en udledning, der ikke er der, siger han.

Fordelene ved tidlig såning afhænger af vejret

Der kan være fordele ved tidlig såning, men det afhænger af vejret. Vælg under alle omstændigheder en sort, hvis egenskaber passer til såtidspunktet

Sortsvalg i vinterhvede

Et højt, stabilt udbytte er den vigtigste parameter, når du skal vælge vinterhvedesort. Men ifølge Seges har også andre forhold betydning for sortsvalget.

Det varme vejr i pinsen har sat gang i flyvningen af hvedegalmyg

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Landbrug og safari i Uganda

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med endnu. Men landet tæt på ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle danske landmænd er med i.

Grundloven i klemme mellem spildevand og corona

Bæredygtigt Landbrugs formand skulle have holdt denne tale ved grundlovsmødet på Gråsten Landbrugsskole. Ligesom så meget andet i denne tid blev mødet aflyst. Talen kan nu læses her.
Side 1 af 1853 (37047 artikler)Prev1234567185118521853Next