Kurven peger ned for tyske smågrisepriser

Nord-West-noteringen er faldet med 3,50 euro til 79,50 euro, og et lignende fald er forventet i næste uge. Samtidig falder noteringen for 8-kilos grise med 2,30 euro til 52,20.

Den økonomiske udvikling begynder at få betydning for markedspriserne for fødevarer flere steder. Derfor er den tyske noteringspris for smågrise, Nord West-noteringen, begyndt at gå nedad efter en lang periode med høje priser.

Den tyske slagtesvinenotering faldt med 7 cent i onsdags og med 6 cent ugen før på grund af den stigende usikkerhed i forbindelse med coronakrisen. Det var to hårde slag for smågrisenoteringerne. Det skriver Danske Svineproducenter i en markedsorientering.

Samtidig er prisudsigten for de kommende måneder ikke længere så lyserød, som den var for to uger siden. Udbuddet er ikke stort på smågrisemarkedet, men slagtesvineproducenter udskyder p.t. nye bestillinger og sætter således smågrisemarkedet under pres. 

På det tyske slagtesvinemarked tyder meget dog på, at slagtesvinenoteringen vil stabilisere sig. Der er ikke opstået en udbudspukkel, og slagteriernes efterspørgsel er fortsat høj. Ikke desto mindre fører coronakrisen til mange usædvanlige logistiske udfordringer. Flere og flere personer laver selv mad hjemme i stedet for at spise i restauranter eller kantiner. Detailhandlens efterspørgsel er steget tilsvarende drastisk i de seneste uger, mens efterspørgslen fra restauranter og kantiner er næsten fuldstændigt brudt sammen. 
 
Prisen for hele slagtekroppen er faldet med ca. 8 cent i forrige slagteuge. Eksporten til tredjelande kan endnu ikke leve op til de høje forventninger, selvom den for tiden begynder tage fart. På det europæiske hjemmemarked vækker den snart begyndende grillsæson de største bekymringer. Det er meget usikkert, i hvilket omfang grillaktiviteter finder sted, og hvor meget svinekød slagterierne allerede har på lager til det. Da grillsæsonen typisk er en af de drivende faktorer for prisstigningen i løbet af foråret, kan man ikke udelukke, at det sæsonmæssige opsving stort set udebliver i år.
 
Den tyske VEZG-smågrisenotering indikerer, at Nord-West noteringen i næste uge vil falde med yderligere 3,50 euro til 76,00 euro. Det svarer til 603 kroner inklusiv vægtregulering.

Læs også