bannerPos

Kurven peger ned for tyske smågrisepriser

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
23-03-2020 11:14
Nord-West-noteringen er faldet med 3,50 euro til 79,50 euro, og et lignende fald er forventet i næste uge. Samtidig falder noteringen for 8-kilos grise med 2,30 euro til 52,20.

Den økonomiske udvikling begynder at få betydning for markedspriserne for fødevarer flere steder. Derfor er den tyske noteringspris for smågrise, Nord West-noteringen, begyndt at gå nedad efter en lang periode med høje priser.

Den tyske slagtesvinenotering faldt med 7 cent i onsdags og med 6 cent ugen før på grund af den stigende usikkerhed i forbindelse med coronakrisen. Det var to hårde slag for smågrisenoteringerne. Det skriver Danske Svineproducenter i en markedsorientering.

Samtidig er prisudsigten for de kommende måneder ikke længere så lyserød, som den var for to uger siden. Udbuddet er ikke stort på smågrisemarkedet, men slagtesvineproducenter udskyder p.t. nye bestillinger og sætter således smågrisemarkedet under pres. 

På det tyske slagtesvinemarked tyder meget dog på, at slagtesvinenoteringen vil stabilisere sig. Der er ikke opstået en udbudspukkel, og slagteriernes efterspørgsel er fortsat høj. Ikke desto mindre fører coronakrisen til mange usædvanlige logistiske udfordringer. Flere og flere personer laver selv mad hjemme i stedet for at spise i restauranter eller kantiner. Detailhandlens efterspørgsel er steget tilsvarende drastisk i de seneste uger, mens efterspørgslen fra restauranter og kantiner er næsten fuldstændigt brudt sammen. 
 
Prisen for hele slagtekroppen er faldet med ca. 8 cent i forrige slagteuge. Eksporten til tredjelande kan endnu ikke leve op til de høje forventninger, selvom den for tiden begynder tage fart. På det europæiske hjemmemarked vækker den snart begyndende grillsæson de største bekymringer. Det er meget usikkert, i hvilket omfang grillaktiviteter finder sted, og hvor meget svinekød slagterierne allerede har på lager til det. Da grillsæsonen typisk er en af de drivende faktorer for prisstigningen i løbet af foråret, kan man ikke udelukke, at det sæsonmæssige opsving stort set udebliver i år.
 
Den tyske VEZG-smågrisenotering indikerer, at Nord-West noteringen i næste uge vil falde med yderligere 3,50 euro til 76,00 euro. Det svarer til 603 kroner inklusiv vægtregulering.

Uddannelse hjalp nyetableret

Mælkeproducent Steffen Nykær Olesen tror også, at han havde været selvstændig i dag uden sin uddannelse i bagagen, men han er overbevist om, at især hans agrarøkonomuddannelse har gjort mange ting lettere.

Topledelse på Aarhus Universitet foreslår massiv udtagning af landbrugsjord

Står det til bestyrelsesformand på Aarhus Universitet Connie Hedegaard og rektor Brian Bech Nielsen, så skal der opettes et center til bæredygtig omstilling af landbruget. Et af de tre hovedmål for centret skal være at reducere landbrugsarealet i Danmark med 20 procent.

Sojahøsten går ud over stepperne i USA

De amerikanske landmænd i Midtvesten høster på livet løs. En ny opgørelse fra det amerikanske landbrugsministerium viser, at især høsten med sojabønner er kommet godt i gang. Derimod halter høsten med majs en anelse efter normalen.

Samarbejde giver pote i marken

Samarbejdet mellem rådgiver, ejer og traktorfører på Nordgaarden har udviklet sig til et robust koncept. Det medfører, at der ikke er store problemer med for eksempel græsukrudt eller sædskiftesygdomme. Planter  6-7

Den vigtige start af vinterhvede

Niels Nordgaard ser en klar positiv virkning af DAP-gødning umiddelbart efter såning af vinterhvede. Og mikronæring kommer med ved alle kørsler i marken.

Tredelt driftsledelse på Nordgaarden

- Det centrale styreredskab er vores markprogram, hvor alle tre parter hele tiden kan se aktuelle opgaver i marken opdateret på deres mobil eller pc, fortæller Niels Nordgaard.
Side 1 af 1932 (38634 artikler)Prev1234567193019311932Next