bannerPos

Kurven peger ned for tyske smågrisepriser

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
23-03-2020 11:14
Nord-West-noteringen er faldet med 3,50 euro til 79,50 euro, og et lignende fald er forventet i næste uge. Samtidig falder noteringen for 8-kilos grise med 2,30 euro til 52,20.

Den økonomiske udvikling begynder at få betydning for markedspriserne for fødevarer flere steder. Derfor er den tyske noteringspris for smågrise, Nord West-noteringen, begyndt at gå nedad efter en lang periode med høje priser.

Den tyske slagtesvinenotering faldt med 7 cent i onsdags og med 6 cent ugen før på grund af den stigende usikkerhed i forbindelse med coronakrisen. Det var to hårde slag for smågrisenoteringerne. Det skriver Danske Svineproducenter i en markedsorientering.

Samtidig er prisudsigten for de kommende måneder ikke længere så lyserød, som den var for to uger siden. Udbuddet er ikke stort på smågrisemarkedet, men slagtesvineproducenter udskyder p.t. nye bestillinger og sætter således smågrisemarkedet under pres. 

På det tyske slagtesvinemarked tyder meget dog på, at slagtesvinenoteringen vil stabilisere sig. Der er ikke opstået en udbudspukkel, og slagteriernes efterspørgsel er fortsat høj. Ikke desto mindre fører coronakrisen til mange usædvanlige logistiske udfordringer. Flere og flere personer laver selv mad hjemme i stedet for at spise i restauranter eller kantiner. Detailhandlens efterspørgsel er steget tilsvarende drastisk i de seneste uger, mens efterspørgslen fra restauranter og kantiner er næsten fuldstændigt brudt sammen. 
 
Prisen for hele slagtekroppen er faldet med ca. 8 cent i forrige slagteuge. Eksporten til tredjelande kan endnu ikke leve op til de høje forventninger, selvom den for tiden begynder tage fart. På det europæiske hjemmemarked vækker den snart begyndende grillsæson de største bekymringer. Det er meget usikkert, i hvilket omfang grillaktiviteter finder sted, og hvor meget svinekød slagterierne allerede har på lager til det. Da grillsæsonen typisk er en af de drivende faktorer for prisstigningen i løbet af foråret, kan man ikke udelukke, at det sæsonmæssige opsving stort set udebliver i år.
 
Den tyske VEZG-smågrisenotering indikerer, at Nord-West noteringen i næste uge vil falde med yderligere 3,50 euro til 76,00 euro. Det svarer til 603 kroner inklusiv vægtregulering.

Udtagningsmoms – vær opmærksom på nye regler

Hvis man opfører bygninger til brug i sin momspligtige virksomhed, kan man trække moms fra på opførelsesudgifterne. Hvis man senere bruger bygningen til andre formål – for eksempel momsfri udlejning – skal den fratrukne moms betales tilbage lidt efter lidt. Denne regel og flere andre indenfor den såkaldte udtagningsmoms ændres – og det er vigtigt at være opmærksom for ikke at ende med en stor momsregning.

Selen bør indgå i gødningsplanlægningen af græs

Sundheden i besætningen kan øges, og der kan spares på indkøbte mineraler, hvis græsset gødes optimalt med selen.

Tid til etablering af fodergræs

Såningen af vårsæd er så småt kommet i gang, og dermed er det også tid for etablering af nyt fodergræs. En yderst vigtig disciplin, da der er tale om etablering af en afgrøde, der skal høstes på i måske 3-5 år.

Eksportørers advokat: Det bliver dyrt for Fødevarestyrelsen

Intern email til eksportkontrol-dyrlægerne viser, hvor stort et problem, at Fødevarestyrelsen har, mener advokat for eksportørerne, Hans Sønderby.

Sådan får du succes med etablering af engsvingeludlæg

Den absolut bedste etablering af engsvingel opnås ifølge DLF's avlsafdeling ved at så dæksæden på hveranden række og placere engsvinglen imellem kornrækkerne.

Olieprisen skal i 45 dollar

Ved ugens begyndelse så det ud til, at olieprisen skulle mod næsten urealistiske lavpunkter. Det har med et snuptag ændret sig.

Ensileringsmiddel holder græsensilagen stabil

- Vi kunne ikke drømme om at spare ensileringsmidlet til slætgræsset væk. Det er en lille udgift i forhold til, hvor store værdier, der er på spil, siger sydsjællandsk mælkeproducent.

Ensileringsmiddel holder græsensilagen stabil - også om sommeren

- Vi kunne ikke drømme om at spare ensileringsmidlet til slætgræsset væk. Det er en lille udgift i forhold til, hvor store værdier, der er på spil, siger sydsjællandsk mælkeproducent.
Side 1 af 1812 (36222 artikler)Prev1234567181018111812Next