Lagarde lægger roligt fra land

Der var som ventet ingen ændringer fra den europæiske centralbank ECB på det seneste pengepolitiske møde. Centralbanken lancerede i september en større pakke af lempelser, og forventningen var da også, at centralbanken gerne lige vil se tiden an og vurdere effekten, før yderligere tiltag overvejes, skriver Nykredit i en kommentar.

- ECB står i en meget vanskelig situation med en økonomi, der snegler sig frem, en inflation der ligger langt under målsætningen, men også et pengepolitisk arsenal som er meget tæt på opbrugt. Det er også grunden til, at centralbankens ledelse bruger næsten ligeså meget krudt på at tale om finanspolitikken, som den er uden direkte indflydelse på, som på den pengepolitik, den selv har ansvaret for. Kun finanspolitikken har mulighed for mere substantielt at løfte væksten i regionen, skriver Nykredit, og fortsætter:

- Selvom ECB langtfra opfylder sit mål, så er der i centralbanken bred uenighed om gevinsterne ved yderligere lempelser i pengepolitikken. Det betyder at barren for lempelser er relativt høj. Der var blandt flere nordeuropæiske ECB-medlemmer meget stor utilfredshed med, at et flertal gennemtvang en genstart af QE-programmet. Flere har også ytret tvivl om de gavnlige effekter af endnu mere negative renter. 

Nykredit forventer ikke, at ECB vil lave ændringer i 2020.

- Men forværres situationen på kort sigt eller forbedres den ikke i løbet af 3-4 måneder, så vurderer vi, at centralbanken er tvunget til at reagere med ny rentenedsættelse.

Læs også