Mere hvede fra USA

De lukrative afregningspriser for hvede får amerikanske landmænd til at så mere hvede end normalt. Selvom udbuddet med hvede kan gå op i 2021, så følger efterspørgslen med, og derfor ser jeg det ikke som helt usandsynligt, at vi skal se hvedeprisen søge tilbage mod de topniveauer, der senest gjorde sig gældende tilbage i 2012.

MATIF-hvede i euro pr. ton

De nuværende afregningspriser for hvede får blandt andet de amerikanske landmænd til at så vinterhvede på livet løs. Men selvom udbuddet af hvede kan forventes at gå op i 2021, så kan en eskalerende kinesisk efterspørgsel trække hvedeprisen op mod niveauer, vi senest så tilbage i 2012.
MATIF-hvede i euro pr. ton De nuværende afregningspriser for hvede får blandt andet de amerikanske landmænd til at så vinterhvede på livet løs. Men selvom udbuddet af hvede kan forventes at gå op i 2021, så kan en eskalerende kinesisk efterspørgsel trække hvedeprisen op mod niveauer, vi senest så tilbage i 2012.

De amerikanske landmænd planter mere hvede end normalt. For første gang i otte år har de amerikanske landmænd således udvidet arealet med vinterhvede på grundlag af stigende efterspørgsel og høje priser efter et tørt efterår.

Hvedeprisen i USA, såvel som her i Europa, har været inde i en kraftig stigning siden august måned, og det har ikke kun gavnet økonomien hos de amerikanske hvedeproducenter, det har også fået dem til at så mere hvede, end de ellers plejer at gøre.

Igen er det her en eskalerende kinesisk import af amerikansk hvede, der er grunden til, at hvedeprisen i USA har været inde i et decideret rally de seneste måneder, og derfor også den eskalerende kinesiske import af amerikansk hvede, der er grunden til, at de amerikanske landmænd planter hvede på livet løs.

Den amerikanske hvedepris handler i omegnen af seks dollar pr. bushel, og det er den højeste hvedepris i USA i lige godt seks år.

Areal med hvede går op

I seneste opgørelse fra det amerikanske landbrugsministerium lød estimatet for det samlede amerikanske tilplantede hvedeareal på 46 millioner acres. Sidste år lød arealet på 44,3 millioner acres.

Det seneste estimat på 46 millioner acres er lavt sat, og derfor forventer man estimatet for det amerikanske hvedeareal opskrevet i næste WASDE-rapport fra det amerikanske landbrugsministerium, USDA, der udkommer til december.

Umiddelbart burde et større amerikansk areal med vinterhvede sætte et stort pres på hvedeprisen verden over. Det er blot ikke tilfældet. Noget tyder således på, at den eskalerende kinesiske efterspørgsel efter hvede, og afgrøder generelt set, langt overgår den forventede stigning i den globale og herunder også den amerikanske hvedeproduktion

Mod pristoppe fra 2012

Her på vores side af Atlanterhavet kan vi da også konstatere, at hvedeprisen fortsat holder sig rigtigt pænt oppe.

I skrivende stund handler den ledende europæiske hvedepris på afgrødebørsen MATIF i omegnen af 212 euro pr. ton. Det er ikke alene markant over de godt 180 euro pr. ton, som hvedeprisen lød på tilbage i blot august måned, det er også markant over de ligeledes godt 180 euro pr. ton, som hvedeprisen på MATIF handlede til for præcis et år tilbage i tiden.

Det ser med andre ord fortsat lovende ud for den kommende sæson, hvis du er planteavler. Med en aktuel hvedepris på MATIF i omegnen af 212 euro, er vi omkring det højeste prisniveau i lige godt syv år.

280 euro pr. ton

Med det indkøbsprogram, som de har sat i værk i Kina med hensyn til afgrøder, så ser jeg det ikke som helt usandsynligt, at hvedeprisen skal søge tilbage mod de topniveauer vi senest så tilbage i 2012. På daværende tidspunkt lå hvedeprisen på MATIF og handlede i omegnen af 280 euro pr. ton.

Det er således også mit umiddelbare prismål for hvedeprisen på MATIF i 2021. Inden da, skal vi dog lige have hvedeprisen til at bryde med de topniveauer, der har udgjort massiv modstand siden 2013.

Læs også

Oliefrø fastholder de prisfaste takter
Hvedeprisen stryger op efter prisstærk rapport
Endnu en overraskende prisstærk WASDE-rapport for korn
Eksporten af afgrøder er tilbage på sporet
Historisk stor spekulativ købsposition i afgrødefutures
Prisstærk soja trækker rapsprisen op