bannerPos

Opturen i svinepriserne lader vente lidt på sig

Foto: Colorbox

Peter Arendt

09-02-2019 18:00
Der er allerede tale om endda meget prispositive takter på markedet for oksekød. Men tager vi den amerikanske svinepris for rettesnor, så ser det ud til at vi på svinemarkedet må væbne os lidt med tålmodighed, før opsvinget får fat.

I gårdsdagens artikel beskrev jeg den tekniske situation for den amerikanske oksekødspris. Og det ser lovende ud for oksekødsprisen i 2019. Selvom prisen for amerikansk oksekød allerede har været i konstant optur siden juni måned sidste år og selvom prisen for amerikansk oksekød virker en kende overkøbt, så er der på den lange bane optræk til en langsigtet stor prisstigning på markedet for okse og kalvekød. Flytter vi derimod blikket over på den amerikanske svinepris, så ligger den fortsat og handler til et meget lavt niveau, især hvis vi sammenligner med prisen for amerikansk oksekød.

Svineprisen skal stadig op i 2019

Jeg har tidligere beskrevet her i avisen, hvordan 2019 tegner godt for svinepriserne. Dette argument fastholder jeg, selvom svineprisens optur stadig lader vente lidt på sig. I forvejen er svineprisen i USA, såvel som i resten af verden meget lav og mulighederne i nedadgående retning fra aktuelt prisniveau er yderst begrænsede. Derimod skal der ikke meget til, før svineprisen vil stryge i vejret, ligesom det har været tilfældet med prisen for oksekød hen over det seneste mere end halve år.

Indtil videre holdes svineprisen nede af en skuffende efterspørgsel fra kinesisk side. Handelskrigen mellem USA og Kina har endnu ikke fundet en endelig løsning og derfor holder Kina tilbage med deres import af svinekød fra blandt andet USA, ligesom de også er tilbageholdne med at købe svinekød fra Europa. De har da også fint med svinekød tilgængeligt i Kina lige nu, til trods for den eskalerende svinepest, der opleves i landet. Frygten for svinepest betyder nemlig, at de slagter svin på livet løs i Kina, inden besætningerne skulle risikere at blive ramt af den frygtede sygdom, der dog ikke er farlig for mennesker. Det betyder at de har en masse svinekød tilgængeligt i Kina på den korte bane. Men det er jo lidt som at tisse i bukserne for at holde varmen. For på den længere bane vil udbuddet af svinekød i Kina stramme til, når de nu på den korte bane er nødsaget til at slagte på livet løs. Derfor forventer man i kødmarkedet, at Kina i sidste halvdel af året vil komme stærkt tilbage på verdensmarkedet som storimportør af svinekød fra både USA og Europa. Indtil da vil svineprisen kunne komme lidt op i pris. Men først når Kina melder sig på banen som køber på eksportmarkedet for svinekød, vil det store ryk, som jeg forventer kunne indtræffe.

Kommer handelsaftalen på plads?

Samtidig skal vi lige have handelsaftale mellem Kina og USA endegyldigt på plads, før den amerikanske svinepris, der er en ledende indikator for svineprisernes udvikling ude på verdensmarkedet, kan begynde at genfinde de lidt mere prisfaste takter. Den amerikanske præsident Trump har i den forbindelse givet den kinesiske præsident Xi frem til den første marts, for at beslutte sig for, om han og Kina vil leve op til de amerikanske krav for en fremadrettet samarbejdsaftale. Falder aftalen på gulvet, så vil vi skulle vente frem mod sommerperioden, før svinepriserne formentlig vil få fat i det opsving, jeg stadig forventer for 2019. Bliver aftale derimod en realitet indenfor de kommende uger, vil opsvinget allerede begynde at bide sig forsigtigt fast her hen over vinter.

 

Vandforsyningsselskab ønsker samarbejde med landmænd

Trefor Vand, Danmarks fjerdestørste vandforsyningsselskab, står over for at skulle lave hundredvis af aftaler med landmænd om pesticidfri drift nær vandboringer. Selskabets virkemiddel lige nu er frivillige aftaler. Selskabet vil lave aftale både inde og uden for BNBO.

Agromek-bussen er stort set fyldt til Borgeby

Der er ved at være fyldt op i Agromek-bussen, der kører fra Midtjylland til Sydsverige i forbindelse med Borgeby Fältdagar den 26. juni. Men det er stadig muligt at komme med.
Side 1 af 1564 (31279 artikler)Prev1234567156215631564Next