Svineproduktion falder til nyt lavpunkt

Produktionen af slagtesvin i Danmark ventes i år at falde til det laveste niveau siden 1991. Det viser en ny prognose fra Landbrug & Fødevarer (L&F) ifølge Finans.

- Allerede i august nedskrev L&F forventningen til antallet af slagtninger med 750.000, og den aktuelle prognose rummer yderligere en nedjustering på 273.000 grise. Dermed ventes slagtningerne i år at nå helt ned på 16,5 millioner svarende til et fald på 1,5 millioner grise sammenlignet med 2018, skriver Finans.

Det sker, mens svinepriserne ikke er set højere i 22 år.

Årsagen er dels, at landmændene på grund af tørke og lave svinepriser har lukket mange stalde ned. Samtidig medførte hedebølgen i 2018, at der blev født færre smågrise, hvilket har reduceret antallet af slagtninger i første halvår 2019, skriver Finans.

- En anden afgørende faktor er, at den danske slagterigigant Danish Crown i en lang periode har haft en svag konkurrenceevne. Derfor har de danske slagtesvineproducenter fået en svinekødsafregning, som har været lavere end den betaling, som landmænd i blandt andet Tyskland har fået. Det medfører, at en stor og stigende del af de danske smågrise bliver eksporteret levende, fordi det bedre kan betale sig at opfede dem i nabolandene, skriver Finans.

Lige nu ligger Danish Crown imidlertid helt i front i Europa.

- Det er en af grundene til, at vi venter, at den danske produktion af slagtesvin vil begynde at stige i begyndelsen af 2020. Den danske svinekødsnotering er nu både høj og konkurrencedygtig, og samtidig er foderpriserne lave, påpeger markedsanalytiker Karsten Flemin, L&F, over for Finans.

Læs også