Dækfirma kan nu reparere de største traktordæk

Den danske dækvirksomhed Euroband tilbyder nu de danske landmænd reparationer af de allerstørste dæktyper.

Her er lapningsprocessen i gang, hvor gummiet bliver vulkaniseret ved hjælp af specialudstyr. Fotos: NDI Group

Nedbrud i sæsonen kan være dyre, og skader på dæk på traktoren eller vognen er også en træls udgift, som de fleste landmænd helst vil være foruden; men der er penge at spare, hvis et dæk kan repareres, og det er man specialiseret i hos virksomheden Euroband, som dækgrossisten NDI står bag. Udfordringen har tidligere været de allerstørste traktordæk, som Euroband ikke har kunnet reparere – men det kan man nu, efter virksomheden har investeret i nyt udstyr.

- Vi kan nu reparere de allerstørste traktordæk. Udstyret, vi har købt, er udviklet med henblik på at reparere dæk fra 39 til 51 tommer eller over 2,2 meter i diameter. Det betyder, at de danske landmænd som tidligere ikke behøver at sende dækket til reparation af en specialist i udlandet. Det er der økonomisk fornuft i, for vores reparationer koster ofte mindre end halvdelen af et nyt dæk, selvfølgelig afhængig af type, dimension på dækket og skadens omfang.

Trærødder og flintesten et problem

Når der er højsæson i landbruget, modtager Euroband mange beskadigede dæk, og ifølge reparationsspecialisten Hans Erik Nielsen, kan årsagerne være mange:

- Trærødder kan faktisk punktere et dæk. Derudover ser vi ofte også, at skarpe flintesten eller vanddæksler i marken er årsagen. Eller det kan være en gyllevogn, der har ramt noget i vejkanten, som så har ramt og skadet flere dæk på vognen og på traktoren. I de fleste tilfælde kan vi reparere dækket, siger han.

Store besparelser

Ifølge Uffe Hansen, der er salgschef i landbrugsafdelingen hos NDI, er der mange penge at spare for landmændene ved at reparere frem for at købe nyt.

- Store dæk til landbrugsmaskiner kan være en ret betydelig udgift, så med vores nye service tror vi på, at vi kan hjælpe landmændene til at spare udgifter på dækrelaterede nedbrud. Vi ved, at det selvfølgelig kan være en udfordring at skulle vente op til en uge på at få et dæk leveret tilbage i repareret form, når der er højsæson, siger han og uddyber:

- Men foruden vores reparationsservice har vi også et strategisk samarbejde med Super Dæk Breakdown service, hvor vi kan montere et nyt dæk i mellemtiden, hvis det haster og der ikke er tid til at vente. På den måde er vi også fleksible og kan tilpasse os landmandens behov.

Euroband tilbyder foruden dækreparationer også specialløsninger, eksempelvis de såkaldte »kattepoter« – et græsdæk, som er udviklet til kørsel på eksempelvis golfbaner og andre græsarealer, hvor man ønsker at undgå synlige dækspor. Euroband blev etableret i 1979 og er del af den familieejede NDI-koncern, der har hovedkontor i Brørup.

Læs også