Høster 100 tons hvede i timen

Et demo-eksemplar af det nye John Deere-flagskib imponerer ved fremvisninger landet over i årets høst.

Demo-udgaven af X9-flagskibet kører med John Deeres nyudviklede flexskærbord på 40 fod. Men når den kommer i handlen til den kommende høstsæson, kan den leveres med et 45 fods, og på sigt også et 50 fods skærebord. Foto: Semler Agro

Det er hidtil usete dimensioner, som den nye stormejetærsker, John Deere X9, præsterer ved fremvisningerne i udvalgte demonstrationsmarker i årets høst.

Høstkapaciteten er helt oppe på 100 tons hvede i timen. Også i både frøgræs, raps og byg har den vist enorm kapacitet, samtidig med et spild på under én procent og uden knækkede kerner.

Tærskearealet inde i maskinen er på fire kvadratmeter, og udskillelsen af kerner sker på ikke mindre end 25,2 kvadratmeter, idet de to store rotorer roterer materialet hele syv gange. Udskillelsen sker til et sold nedenunder på syv kvadratmeter.

Op til 50 fods skærebord

Motorkraften er »kun« på 700 hk, da John Deere fra første færd har energioptimeret hele maskinens opbygning.

X9-modellen, der er den første i en overbygningsserie til den kendte John Deere S-serie, vises ved demo-turen med et 40 fods skærebord. Men når den kommer i handlen i den kommende sæson, vil den også kunne leveres med et 45 fods, og på sigt også et 50 fods skærebord.

Der er tale om et nyudviklet John Deere-flexskærebord, som er delt på midten. I hver side er der to gummibånd med indstøbte medbringere, som sikrer materialet bliver på båndet ind til midten, hvor et ny gummibånd i kørselsretningen sørger for indføringen i mejetærskeren.

Korntank på 16.200 liter

Af øvrigt udstyr kan nævnes korntanken på 16.200 liter, som tømmes med en hastighed på 186 liter i sekundet.

Maskinen har fuldt integreret GPS-styring med synkronisering af alle høstdata til brug i MyJohnDeere-systemet til viderebehandling – for eksempel tildelingskort til direkte brug i andre maskiner.

Kabinen er et kapitel for sig, og her er både lydanlæg, drejbart lædersæde, køleskab og klimaanlæg.

Læs også