Otte konkurrerende harver sluppet løs i kløvergræsmarken

Otte forskellige harver i mange prisklasser var forleden mødt op til dyst i forbindelse med en maskindemonstration ved Rødding, hvor de skulle vise hvad de kunne i økologisk kløvergræs

Brørup Traktor- og Maskincenter er importør og forhandler af engelske Claydon, der også var i aktion i marken. Foto: John Ankersen Väderstad fra Semler Agro er blandt sværvægterne i Danmark, og havde sidste nye skud på stammen med i Rødding. Foto: John Ankersen Multiva-harven her forrest i billedet fra CN Maskinfabrik A/S i Tiset ved Gram, var med i dysten med de syv andre harver. Foto: John Ankersen Stor interesse for at se harvning i kløvergræs ved Rødding ved markdemoen forleden Foto: John Ankersen

Med en købspris fra lige under 100.000 kroner til langt over en halv million, var det spændende at se, hvad otte forskellige harver kunne præstere i en fire år gammel kløvergræsmark ved Rødding, ved en maskindemonstration, der forleden blev afholdt af Syddansk Økologi.

Syddansk Økologi er en fælles rådgivning ejet af de fire landbrugsorganisationer Kolding Herreds Landbrugsforening, LandboSyd, Landbrugsrådgivning Syd og Sønderjysk Landboforening.

Og man havde i forbindelse med demonstrationen allieret sig med Erik Nissen fra Dansk Maskinhandlerforening, der havde taget sig af alt det praktiske, med at få inviteret og samlet de otte harver, der hver især var repræsenteret ved enten producent, importør eller forhandler.

Harver var af mærkerne Dal-Bo, Agro-Masz, Claydon, Väderstad, Kuhn og Multiva.

- Det er ikke nødvendigvis et retvisende udpluk af producenter, men viser et repræsentativt udpluk af harver og fræsere på det danske marked, lød det indledningsvis fra Erik Nissen.

Udfordrende kløvergræsmarker

Inden selve maskindemonstrationen gik i gang, var planteavlskonsulent hos LandboSyd, Birgitte Popp Andersen på banen med et indlæg omkring de at omdanne en kløvergræsmark, så den kan sås og pløjes.

- Kløvergræsmarker er især for økologer en guldgrube, men der er faglige udfordringer i at holde ukrudtet i ave, konstaterede Birgitte Popp Andersen blandt andet.

Hun pegede samtidig på forskellige former for nedmuldning af kløvergræsmarker, hvor flere forsøg dog er kommet frem til forskellige resultater.

Hastighed afgør prisen

Efter maskindemonstrationen af de forskellige typer og mærker af harver kom konklusionen fra Erik Nissen.

- Man skal spørge sig selv – hvad koster det? Og det viser sig hér, at jo højere hastighed, jo billigere bliver det, lød det fra Erik Nissen.

Han havde på baggrund af demokørslerne udregnet hektarprisen for de forskellige harver. Og det gav priser fra 76 kroner til 116 kroner per hektar.

- Kapaciteten flytter rigtig meget her, konstaterede Erik Nissen.

Omkring 50 landmænd var mødt op til maskindemonstrationen ved Rødding.

Læs også