Generationsskifte hos Multiva

En ny mand har overtaget kontakten mellem fabrikken og de danske Multiva-forhandlere på Jylland og Fyn.

Den 23. september bliver Orla Nielsen, Multiva, 75 år – og dermed mener han, at det er ved at være tid til, at han finder på noget andet at lave.

- Nu trapper jeg af – det her bliver mit sidste dyrskue som maskinhandler, kunne Orla Nielsen fortælle, da Landbrug Nord mødte ham på Hjørring Dyrskue tidligere på sommeren.

Orla Nielsen har været i branchen i godt 40 år, og Multiva har nu fundet den rette afløser. Den nye mand er Peter Nielsen fra Nykøbing Mors.

- Han har god erfaring i det her, understreger Orla Nielsen, som derfor er helt tryg ved at overlade roret.

Peter Nielsen har erfaring med sig fra blandt andet Väderstad og Heva og får ansvaret for salg af Multiva i Jylland og på Fyn, mens salg på Sjælland, Bornholm og Lolland-Falster bliver dækket af en kollega. Det er Peter Nielsen, som bliver supportansvarlig i hele landet.

Udover at overtage salget har Peter Nielsen også overtaget hovedlageret af reservedele – som dermed kommer til at ligge på Mors. De forskellige forhandlere har desuden lidt reservedele til at ligge.

- Der bliver ikke brugt mange reservedele – derfor har forhandlerne ikke så meget til at ligge på lageret, fortæller Orla Nielsen.

Fra såmaskiner til bredt udvalg af harver

Det er en lang æra, der snart er slut som maskinhandler for Orla Nielsen, der senest har været ansat af Multiva-fabrikken, Dometal Oy, der har hovedsæde i Finland.

- Jeg startede salget af VM-maskiner i Danmark i 2004, som senere hen har overtaget salget af Multiva, der kom til Danmark i 2015. De har så efterfølgende overtaget VM-fabrikken, som nu producerer såmaskiner også af Multiva, fortæller Orla Nielsen.

Multiva-maskinerne bliver solgt gennem forhandlere i Danmark.

- Mit job har været at være manden mellem fabrikken og forhandler, uddyber Orla Nielsen, der har haft både salg, service og reservedele som arbejdsområde.

I Danmark er der ni forhandlere, som køber direkte fra fabrikken. Sådan har det kørt i 18 år, og i de år er produktsortimentet løbende blevet større.

Som noget relativt nyt fremvises en seks meter bred bugseret såmaskine. Såmaskinen er egnet til såning i pløjet og harvet jord, såvel som direkte i stubben (no-till).

- Den har været med på dyrskue før, men vi har ikke gjort så meget ved den i Danmark, fortsætter Orla Nielsen.

Nye farver blev introduceret i foråret 2020.

- Men vi har ikke rigtig kunnet vise dem frem før nu på grund af corona, så det er nyt, at vi er på dyrskuer med de nye grå og gule farver, siger Orla Nielsen.

På Hjørring Dyrskue blev Multiva vist frem på standen hos Ole Hedeman Maskinforretning fra Storvorde.

- Ole Hedeman er en af de største forhandlere, vi har – han er den, der har solgt flest såmaskiner gennem den tid, jeg har været med, fortæller Orla Nielsen.

Det er såvel nye og brugte maskiner, som der er solgt mange af.

En harve til hele året

Orla Nielsen har svært ved at fremhæve nogle af Multivas maskiner frem for andre, men han lægger vægt på, de er meget kendt for deres harver, som de har et godt salg af i Danmark.

- Multiva gør meget for at producere en harve, der kan bruges til det hele. Man kan kalde det en helårs harve til både forår og efterår, siger Orla Nielsen og uddyber:

- Den har nogle meget kraftige tænder, og det er en meget lang harve. Den kan harve en upløjet mark op, men den kan også bruges som en forårsharve. Multiva laver harven tung og lang, så den kører meget jævnt i marken og giver en masse plads.

I en upløjet mark er der således luft mellem tænderne, så der kan komme ting igennem som halm, jordknolde og græstørv.

- Hvis ikke man vil gå helt over til at så direkte og gerne lige vil harve først, er blandt andet vores Topline Super XL med ni buller en velegnet harve, foreslår han og tilføjer, at Multiva producerer harver i fire forskellige modeller og helt op til 15 meter i arbejdsbredde.

Læs også