Dansk udviklet Valtra-viewer giver færre ulykker

Det kan være svært at orientere sig i trafikken, særligt med et frontredskab på traktoren. På Agcos Innovationscenter i Randers har de i samarbejde med en række danske landmænd udviklet systemet Unlimited View, der giver overblik og minimerer risikoen for ulykker i trafikken.

Det gør mig utryg, når jeg sidder i førersædet på traktoren, og jeg ikke i tilstrækkelig grad kan se de andre trafikanter og cyklister, lød tilbagemeldingerne fra en række landmænd og maskinstationer, der tilbage i 2020 delte deres erfaringer med at færdes i traktor i trafikken med Agcos Innovationscenter i Randers.

Erfaringerne var slående enstemmige. Det er svært at orientere sig tilstrækkeligt fra traktoren, og det medvirker til, at det er utrygt at færdes i trafikken.

Resultatet af undersøgelsen er blevet til et nyt Valtra-system, Unlimited View, der ved hjælp af kameraer netop har til formål at optimere muligheden for at orientere sig og derved skabe en større tryghed.

Tær doalog med landmænd

- I vores dialog med gruppen af landmænd og maskinstationer viste det sig, at de er utrygge i trafikken, særligt når de skal orientere sig i et T-kryds. Derfor måtte vi hurtigt i gang med at udvikle et system, der giver traktorførerne den tryghed de mangler, lyder det fra Valtra.

- Det blev til Unlimited View, der består af kameraer, der er monteret på frontredskabet og efterhængt udstyr, eksempelvis en gyllevogn samt en skærm inde i kabinen, forklarer Dana Wittaker, produktspecialist hos Agcos Innovationscenter.

Her har man gennem hele udviklingsprocessen af Unlimited View været i tæt dialog med traktorførere om test og feedback på systemet.

Bedre end det blotte øje

Hos Agcos Innovationscenter, der holder til på den gamle Dronningborg Maskinfabrik i Randers, udvikler de nye løsninger, der tager fat i de konkrete udfordringer, som kunderne har. Unlimited View er en af de nyeste funktioner, der ved hjælp af højtopløselige kameraer skal sikre en tryggere færden i trafikken.

- Med Unlimited View får føreren af traktoren et bedre udsyn end med det blotte øje. Kameraer på begge sider af frontredskabet og bagerst på efterhængt udstyr kan identificere, når et andet køretøj, fodgænger eller en cyklist kommer ind i kameraets synsfelt, forklarer Dana Wittaker.

- Inde i kabinen kan føreren af traktoren holde øje med trafikken på en separat skærm, og systemet advarer med både en lydalarm og et visuelt symbol på skærmen, når det detekterer andre trafikanter eller fodgængere, slutter hun.

Fra januar i år var det for første gang muligt for Valtra-kunder, at få installeret Unlimited View som ekstraudstyr ved køb af en ny traktor.

Læs også