Agro-industrien i Europa buldrer derudad

I går afholdt Amazone atter Amatechnica-udstilling ved deres fabrikker i Tyskland. Under rundgang i fabrikkerne for danske landmænd og forhandlere lød det, at landbrugsmaskindele snart ikke kan skaffes i Europa, men at Amazone heldigvis har sin egen produktion.

Omkring 60 danske landmænd og forhandlere var i går på rundtur i de travle fabrikshaller på Amazone-virksomheden nær byen Osnabrück i Tyskland.

Anledningen var, at Amazone igen holdt deres Amatechnica-udstilling og maskindemonstration på et stort område ved fabriksanlægget.

- Amatechnica holdes hvert andet år i det år, hvor der ikke holdes Agritechnica i Hannover, fortæller Anders Clemmensen fra Brøns Maskinforretning, som er koordinator på den store gruppe maskininteresserede danskere på Amazone-besøg.

Besøget blev indledt med rundvisning i de moderne robotbemandede fabrikker fordelt på flere lokaliteter i det nordtyske område.

Producerer selv komponenterne

Her ligger hovedkontoret for Amazone, der stadig er ejet af den samme Drejer-familie, der i sin tid startede virksomheden. Og her producerer Amazone størstedelen af sit omfattende program af landbrugsmaskiner.

- Heldigvis producerer vi i dag alle vores maskinkomponenter selv. Agroindustrien i Europa buldrer nemlig i den grad derudad, så fabrikken ville simpelthen gå i stå, hvis vi skulle vente på leveringer udefra, lød det fra Amazones mand under rundvisningen.

I Danmark er Amazone særlig kendt for deres orange-grønne marksprøjter og gødningsspredere.

Test i Gødningslaboratoriet

I forbindelse med de store fabriksanlæg har Amazone indrettet et såkaldt Gødningslaboratorium, hvor 10 mand er beskæftiget med at teste alverdens typer af gødning i Amazones spredere.

- Får man købt en type gødning, som ikke findes i vores app – hvorfra man ellers kan lægge en gødningsplan med lige netop ens egen gødningstype – kan man sende en prøve af gødningen herned og få den testet i Gødningslaboratoriet til en skræddersyet gødningsplan, fortæller rundviseren.

I den 30 meter lange hal på Gødningslaboratoriet testes deres gødningsspredere, som med særligt skånsomme centrifugalspredere kan sende gødningen ud på 52 meter uden at ødelægge gødningskornene.

- De enkelte gødningskorn sendes ud fra sprederne på en måde, så de undgår at ramme hinanden, oplyser rundviseren.

Sensorer og præcision

Præcision er det gennemgående ord både ved sprøjtning og gødningsspredning.

Amazone arbejder især med udvikling af sensorer til montering overalt, som skal sikre en meget præcis styring af de udbragte hjælpestoffer.

Den stort anlagte Amatechnica, der kun afholdes denne ene dag, besøges traditionelt af omkring 6.000 landbrugsmaskinfolk fra mange lande. 

Læs mere om Amazones maskinnyheder i Planteværn og Plantefokus de kommende dage i Effektivt Landbrug.

Læs også