bannerPos

Brøns mærker den grønne omstilling i praksis

- Man kan faktisk godt kalde det her en synshal, forstået på den måde at hallen vi står i på 5000 kvm, er en hal hvor 97 procent af alle vores redskaber kommer igennem her, fortæller Anders Clemmensen, der her kigger en maskine fra Amazone nærmere efter i sømmene.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
19-08-2020 14:04
Selv om den grønne omstilling har stor betydning for flere maskinhandlere, vil branchen også fremover spille en rolle for landbruget, lyder det fra Brøns Group.

Den grønne omstilling vil have stor betydning for dansk landbrug i de kommende år, og det vil man også kunne mærke i maskinhandlerbranchen. 

Et af de steder, hvor udviklingen allerede nu kan mærkes, er hos Brøns Group, der har hjemsted i Sønderjylland, men som via et stor forhandlernet leverer maskiner overalt i Danmark. 

Men selv om politiske beslutninger på miljøområdet har betydet et mindre behov for blandt andet sprøjter til markarbejdet, er det ikke ensbetydende med, at maskinerne ikke vil have en pæn rolle at spille fremover. Det mener Dan Hamann, der er indehaver af Brøns Group.

- Vi har da gået og været betænkelige om, hvor Brøns skulle hen, når vi ikke længere solgte det samme antal sprøjter for eksempel. Men det interessante er, at i løbet af de sidste tre år med salget af sprøjter er faldet, så er salget tilsvarende steget af vores redskabsprogram, siger han.

Tilpasning

Udviklingen er også godt hjulpet på vej af de produkter, som Brøns Group bliver tilbudt af producenterne. Firmaet har blandt andet maskiner fra Amazone, Mütting, JCB og Krone på tapetet.

- Vi kan jo se, at alle de store maskinproducenter, der er på markedet i dag, har været ude og udvikle produkter til mekanisk ukrudtsbekæmpelse, eller har været ude og købe de fabrikker op, som har de her produkter. Så det er også bare et spørgsmål om tid, før der kommer mere gang i det, og produkterne passer helt til det vi ønsker i Danmark.

Men udviklingen kan foregå på flere forskellige planer, lyder det fra Anders Clemmensen, der hos Brøns er produktansvarlig for Amazone-linjen. 

- Vi tror også at vi kommer til at se på en landbrugsproduktion, der kombinerer delene. Det bliver ikke alene grønt eller sort. Nogle vil køre en mekanisk produktion, andre vil køre en kemisk, eller i hvert fald lave en kombination af det, siger Anders Clemmensen.

Men med den teknologiske udvikling, som landbruget har været igennem i Danmark, er man også gearet til at kunne føre markarbejdet i en ny retning, lyder det fra Anders Clemmensen.

- Vi er jo i dag i den situation, at når vi har GPS med, så er det positionsbestemt alt efter hvor vi er på kloden og marken. Der kører maskinerne via satellit, og laver punktsprøjtninger ude på selve arealet, så det vil sige, at i stedet for at lave en plansprøjtning, hvor man starter fra en ende af, og så bare kører hele marken igennem, så laver man nu i dag en behovsbestemt sprøjtning, siger han og fortsætter:

- Og det er jo en stor gevinst både for kunden økonomisk, men også for miljøet, for CO2, og så videre. Der er hele tiden en udvikling i gang, der er med til at bære det her et andet og nyt sted hen, siger Anders Clemmensen.

Kunder har fulgt med

Netop Amazone, som Anders Clemmensen er produktansvarlig for, har spillet en stor rolle i udviklingen af forretningen, fortæller han. 

- Et af de første redskabsagenturer, man fik hos Brøns, var Amazone, der kom til i 1982, og det er blandt andet der, udviklingen har været centreret omkring, siger Anders Clemmensen.  

- Siden hen er Krone også kommet til, Lehner, Homburg drænspulere, som vi jo har stor glæde af i de her tider med skiftende klima, hvor vi pludselig får store nedbørsmængder, og hvor vi så bruger dem til rensning af dræn, der ligger i jorden, og får dem spulet igennem. 

- Krone kom til for snart 15 år siden, og det er også er et stort agentur i huset, blandt andet i forhold til at håndtere grovfoder hele vejen fra skårlægning til rivning, til snitning, presning og så videre, siger han.

Politisk indvirkning

Den politiske udvikling, der har med landbruget at gøre, spiller også ind i produktudviklingen.

- I og med at det er politisk bestemt, at vi skal have alle de her efterafgrøder, så der er noget der skal etableres der. Og der har man tidligere fra en underleverandør haft en såmaskine, en enkelt såmaskine, som har kunnet udføre et job, men præcisionen har bare ikke helt været hvad den danske kunde har efterspurgt, siger Anders Clemmensen.

Og det har haft påvirkning på samarbejdet med producenterne, fordi den politiske virkelighed haft betydning for den efterspørgsel, der bliver genereret på markedet, forklarer han.

- Så i dag er det faktisk blevet sådan, at Amazone har lavet sin egen frøsåkasse med et udmadingsenhed, som er det samme, der er på vores såmaskiner og som er integreret ind i den samme terminal. Og det bliver meget mere universelt, og vi mader det ud i et fordelerhovede nu, så nu kan vi også lægge frøet ud, på det antal rækker som vi ønsker, eller bredsprede det ud på de antal prelplader, vi ønsker, i forhold til den enkelte maskines arbejdsbredde. 

Skadevoldere kan lure i frøgræs

- Nogle skadevoldere kan være aktive længe i efteråret. Og nogle kan fortsætte deres aktivitet helt frem i foråret. Det kan for eksempel være aksløberens larve eller larver af græsmøl, påpeger Kenneth Svensson fra VKST.

Efterlyser idéer til ny teknologi

Miljøstyrelsen efterlyser ideer til projekter i Partnerskab om sprøjte- og præcisionsteknologi for perioden 2021-22. Man kan deltage i online-møder og høre om muligheder for at søge medfinansiering.

Flere byrder i branchen

- Jeg er på stående fod langt mere bekymret for corona, end jeg er for afrikansk svinepest i Tyskland, lød det fra sektordirektøren for Seges Svineproduktion på et møde i denne uge.

Der er dømt prisfald på el købt på spotmarkedet

Der er flere forhold, der taler for, at elprisen vil falde, vurderer handelsrådgivningsfirmaet AgroMarkets i en analyse.

DanBred udvider i Danmark

DanBred udbygger sit netværk af opformeringsbesætninger med høj sundhedsstatus til eksport.

Regeringen holder fast i massivt efterafgrødekrav

Igen til næste år skal landmænd reducere kvælstofudledningen med 3.500 tons, hvilket svarer til over 370.000 hektar målrettede efterafgrøder. Det møder kritik fra BL-direktør.
Side 1 af 1930 (38587 artikler)Prev1234567192819291930Next