bannerPos

Dansk stenopsamler på vej ud i verden

Søren Vestergaard Kristensen er med sine 22 år manden bag virksomheden Stoneless ApS. En virksomhed, som har udviklet en maskine, som kan opsamle marksten. Fotos: Tenna Bang

AF: TENNA BANG

REDAKTØR, LANDBRUGNORD
19-08-2020 11:32
22-årige Søren Vestergaard Kristensen er ikke et sekund i tvivl om, at hans stenopsamler kommer til at køre rundt i hele verden. Hans virksomhed har solgt 23 stenopsamlere det første år, og nu er de næste 30 ved at blive gjort klar til salg.

Søren Vestergaard Kristensen er 22 år gammel, nyuddannet EUX-klejnsmed i fredags og bor i Kjellerup i Midtjylland.

På bare et år har han solgt 23 stenopsamlere i Jylland, på Fyn og Sjælland gennem sin virksomhed Stoneless ApS.

En danskproduceret, CE-mærket opsamler med en Honda-motor på 5,5 hestekræfter. Opsamleren er med galvaniserede ståldele og kan samle sten op med en diameter på mellem 6 og 50 centimeter

Til ATV og UTV

Foran stenopsamleren kan der køre en ATV eller UTV på minimum 500 kubik, anbefaler Søren Vestergaard Kristensen – og helst med firhjulstræk.

Stenopsamleren betjenes med tre vippekontakter, som skrues fast til styret på ATV´en.

- De fleste sten ligger et stykke nede i jorden og det kan den sagtens klare, fortæller han.

Når ladet er fuldt, kører man hen i læbæltet eller hjørnet af marken og læsser stenene af, igen uden at skulle ned af ATV`en – alt foregår fra sædet.

Skånsom ved afgrøder

For Søren Vestergaard Kristensen er der flere fordele ved hans opfindelse, når man sammenligner den med den traditionelle tur i marken med arbejdshandsker og en traktor for at samle sten.

- Det går hurtigere. På markerne heromkring kan jeg tage omkring syv hektar i timen. Samtidig er den ikke så hård ved afgrøderne. Et par uger efter jeg er kørt over en mark, kan man ikke se, hvor jeg har kørt, fortæller han.

Maskinen har en egenvægt på 395 kg.

Med en ATV og stenopsamler, slipper man også for selv at skulle ud og rykke i stenene og løfte på dem.

- Selvom stenene ligger lidt nede i jorden, kan opsamleren sagtens få den fri. Eneste ulempe er måske, når vognen er fuld, men det er jo ikke værre, end at man kører ud i læbæltet eller for enden af marken og læsser af, lyder det.

Stenopsamleren kan nemt og enkelt kobles til og fra ATV´en, og kan transporteres direkte bagved ATV´en og igen flyttes ud på siden, når den skal køre i marken.

Flere på vej

De 23 opsamlere, der er solgt det seneste år, er primært solgt til planteavlere og svineproducenter, som har fra 200 hektar jord og opefter.

Stenopsamleren koster 55.000 kroner plus moms, og lige nu er Søren Vestergaard Kristensen i fuld gang med at samle en ny serie på 30 opsamlere, hvor de første er solgt. Resten skal sælges hen over efteråret i år

Søren Vestergaard Kristensen har et par kammerater timeansat til at hjælpe med produktionen.

Han tror selv på, over tid, som minimum at sælge 500 opsamlere i Danmark.

Købes på nettet

Han har deltaget i en række kurser omkring markedsføring på de sociale medier, for maskinen skal ikke sælges gennem forhandlere rundt omkring i landet, men på nettet, hvor maskinen ligges i indkøbskurven på hjemmesiden.

- Det er det, der er fremtiden. Jeg har undersøgt at have forhandlere rundt omkring i landet, men de vil have for store procenter, og så kan det ikke betale sig for mig, fortæller Søren.

Store ambitioner

- Jeg er fuldstændig sikker på, at der er et stort marked. Det bliver rigtig stort det her. Om et par år vil den være ude i hele verden. Det er jeg slet ikke i tvivl om, siger Søren Vestergaard Kristensen, som allerede har fået henvendelser fra Irland og Sverige.

Han er netop blevet færdig med sin uddannelse og skal nu bruge alle sine arbejdstimer på Stoneless. En virksomhed, han har haft, siden han var 18. Et par år forinden skabte han sin første prototype af stenopsamleren og det er nu den anden serie, der er på vej ud i landet og måske resten af verden.

Og mon ikke der skal udvikles flere maskiner.

- Det kan være, jeg skal udvikle noget på en frontlift, så den kan hapse sten, og måske skal den her også gøres lidt større, måske 50 procent, fortæller Søren Vestergaard Kristensen, som foruden salg af stenopsamlere også lejer sit maskineri ud både med og uden fører.

teba@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 55 15 87

Seges: Ikke den første sag

Der har tidligere været lignende sager, hvor landmænd i retten både er dømt og frikendt for fejl begået af deres konsulenter, lyder det fra Troels Toft, plantedirektør i Seges.

Landmand slipper for at bøde for rådgivers fejl

En fejl i gødningsregnskabet begået af landmandens konsulent betød anklage for overgødskning og en bøde på 16.000 kroner. Konsulenten tog på vegne af landmanden sagen til retten, og landmanden er nu frikendt. - Historisk afgørelse, lyder det fra konsulenten, Vagn Lundsteen.

Videoer om so-overlevelse

Seges Svineproduktion og dyrlæge Andreas Birch fra Ø-Vet belyser i et samarbejde, hvor det er bedst at skride ind for at forebygge en lav so-overlevelse. Det kan man høre om i nye videoer fra Svineproduktion.dk.

Indgå forpagtningsaftaler hvis du ikke kan stå for presset

Sprøjteforbud i BNBO er »tvangs-økologisering«, lyder det fra forening, der har lagt sag an mod staten for tiltaget. Foreningen opfordrer landmænd til tage deres forholdsregler, hvis de alligevel vælger at skrive under på »frivillige« aftaler med kommunerne om pesticider.

Jysk vil snart kun have træ fra FSC-skov

Alle nye træprodukter i Jysk skal være produceret af FSC-certificeret træ fra 1. januar 2022. Ved udgangen af 2024 vil alt træ brugt til møbelkædens produkter være FSC-certificeret.

Majs er kommet i fokus

Flere nye tilfælde med afrikansk svinepest er hen over ugen blevet konstateret i Tyskland. Det er dog ikke kun den afrikanske svinepest, der bekymrer landbrugsmarkedet. Det samme gør udviklingen i den globale forsyningssituation for majs, hvor den ene produktionsnedskrivning følger efter den anden.

I skovens dybe stille ro…

Naturen kan lindre og give psykisk sårbare ro. Et flertal i Folketinget vil nu hjælpe flere psykisk sårbare ud og få glæde af naturen gennem et partnerskab mellem Miljøstyrelsen og Landsforeningen Sind.

Barkbiller koster skovejere kassen

Skovbruget i Centraleuropa er hårdt ramt af billeangreb og oplever store tab. Skovdyrkerne opfordrer danske skovejere til at holde godt øje med angreb i bevoksningerne.

Forventer normalt marked

Skovfoged Klaus Lindhardtsen har positive forventninger til de kommende måneder.
Side 1 af 1924 (38478 artikler)Prev1234567192219231924Next