Markrobot uden krav om opsyn

Det unge robotfirma Farmdroid er i samarbejde med grundlæggeren af blandt andet Universal Robots i Odense.

Vi skal til at vænne os til at se robotter køre rundt i marker, hvor de helt uden opsyn eller indhegning kan klare opgaver som præcisionssåning, lugning af ukrudt og andre opgaver, som indtil videre har krævet en maskinfører eller for den sags skyld et hakkejern.

Det unge robotfirma Farmdroid er nu så langt fremme, at der første markrobot uden krav om opsyn kan erhverves for 450.000 kroner.

Idéen fik Kristian Warming og hans bror Jens, da man i familien valgte et år at dyrke økologiske sukkerroer, som hurtigt blev til hårdt arbejde med hakkejernene. Brødrene fik skruet den første robot sammen i 2011 og afprøvet i 2012.

Efter de forgangne års videreudvikling – blandt andet i samarbejde med robotfirmaerne Universal Robots og MIR i Odense – er firmaet nu nået til at kunne sælge de færdige robotter.

- Vi forventer både at sælge robotterne til økologiske og konventionelle marker, da der kommer stadig flere begrænsninger på brug af sprøjtemidler.

2,5 cm nøjagtighed

I økologiske roemarker anslår Seges, at der skal bruges 75 mandetimer pr. hektar til fire gange lugning.

- Vores robot klarer radrensning og 50 timer mindre til lugning. Det er en besparelse på 11.000 kroner pr. hektar. Ved 20 hektar har vores robot en tilbagebetalingstid på godt to år, siger Kristian Warming.

Når robotten har afsluttet såningen, sættes den til at rense roemarken ud fra dens kendskab til alle markens roeplanter.

Robotten renser rundt om hver enkelt roeplante, og man kan indstille, hvor tæt den skal gå ind på de enkelte roeplanter. Gps-teknikken på robotten har en præcision på 2,5 centimeter, og der er en lang række sensorer rundt.

Firmaet kalder konceptet for slowfarming, og en enkelt robot har en kapacitet på cirka 20 hektar sukkerroemark.

At Farmdroid-robotten har kunnet godkendes til at arbejde uden opsyn skyldes, da den kører meget langsomt og er forsynet med wirer hele vejen rundt om maskinen. Derved stopper den ved en enhver forhindring.

Læs også