Nu er det aldrig for blødt til grødeskæring
Hos Jysk Entreprenør & Kloak er bløde og utilgængelige vandløbsbredde ingen hindring. Med en specialbygget amfibie-gravemaskine kan Henrik Pedersen komme frem over alt.

Henrik Pedersens nye gravemaskine har haft fuldt program, siden han kørte den ud af garagen 28. august.
Det er en »flyder« lidt ud over det sædvanlige, Henrik Pedersen, indehaver af Jysk Entreprenør & Kloak ApS, for nylig har kørt ud af garagen i Brovst.
En japansk/finsk krydsning, der klarer sagerne, når de andre gravemaskiner får våde fødder. Den nærmere betegnelse er en Hitachi zx85-us gravemaskine med lang arm på en specialfremstillet Remu E-10 amfibieundervogn. Et maskineri, der kan holde sig oven vande under alle forhold, og siden sin jomfrutur 28. august har haft kalenderen fuldt booket.
Da LandbrugNord møder Henrik Pedersen, er det Lyngbro Bæk på Mors, der får en kærlig hånd af gravemaskinen, der er udstyret med en Herder-mejekurv til at beskære grøden i vandløbet.
En opgave, som Jysk Entreprenør & Kloak forestår på hele Mors, mens alle Aalborg Kommunes vandløb og dele af Frederikshavn, Hjørring og Viborg også bliver plejet af Brovst-virksomheden.
Mens journalisten sjapper afsted og er glad for at have husket sine gummistøvler til dagens opgave i den bløde jord, forklarer Henrik Pedersen, hvorfor han er så glad for sit nye maskineri.
- Lige her kunne man måske komme frem, hvis man brugte køreplader. Nogen ville måske også tage chancen uden og i stedet risikere både at køre fast og få skubbet brinken, så bækken blev smallere. Men de overvejelser har vi slet ikke mere. Vi sidder ikke fast og vi efterlader ikke store mærker uanset, hvor vi kører. Samtidig kan vi også komme steder, hvor de andre ikke kan uanset om de har køreplader eller ej.
Skræddersyet
Der findes fire maskiner i Danmark, der nogenlunde kan klare det arbejde, som Henrik Pedersens nye investering udfører. En af de tre øvrige hører også til hos Jysk Entreprenør & Kloak – i hvert fald lidt endnu.
- Planen er, at den skal sælges. Vi har købt den nye her som en afløser, siger Henrik Pedersen, der selv har været en del af den langvarige proces for at få samlet lige præcis den maskine, han havde brug for.
Overdelen er købt hos Hitachi i Danmark, men er blevet sendt til Finland, hvor virksomheden Remu har koblet den sammen med underdelen, der er den første af sin slags i hele verden. Før maskineriet så har fået lov til at komme ud at køre, er det blevet CE-godkendt, da man ikke bare uden videre kan sætte to maskiner sammen til en.
- Men nu har vi fået lige præcis det redskab, vi ville have. Ikke som den forrige, vi købte brugt i England. Vi har været glade for den i de fire år, vi har haft den, men den har ikke været helt optimal til danske forhold. Den har primært været god på de mere åbne områder, mens vi også har måtte leve med, at trækkraften ikke var på niveau med en almindelig gravemaskine. Den nye har ikke nogen begrænsninger i forhold til det, vi gerne vi bruge den til, siger Henrik Pedersen, der har måttet slippe omkring 2,5 millioner kroner for sit nye maskineri.
- Det er mange penge, men nu har vi fået alting, som vi vil have det, mens det i forhold til vedligeholdelsen betyder noget, at den her eksempelvis kører med helt almindelige standardkæder som alle andre gravemaskiner, og man ikke skal af med 200.000 kroner, når de skal skiftes, som man skulle på den gamle.
Ingen undskyldninger
Henrik Pedersen demonstrerer, hvordan de to bælter/flydepontoner under gravemaskinen kan forskydes for hinanden, så de under transport kan rykkes helt sammen og give en bredde på blot tre meter, mens maskinen kan sprede benene så bredden bliver 5,5 meter.
Samtidig kan overdelen forskydes for at fordele vægten i forhold til underlaget. Og ligegyldigt hvor blødt og dybt, der bliver, kan den altid holde sig flydende.
- Den er dejligt at køre med, og der er ikke længere nogen problemer, når man eksempelvis støder på sidegrøfter. Dem kører den bare over, uden man overhovedet mærker det. Og hvis jeg har brug for at komme over på den anden side af vandløbet, kører jeg bare over. Det giver noget frihed, siger han.
- Nu har kommunerne i hvert fald ikke længere nogen undskyldning overfor landmændene for, at de ikke har holdt et vandløb ved lige, fordi de ikke mener, de kan komme til, siger Henrik Pedersen.
Mere opmærksomme
Henrik Pedersen har generelt en fornemmelse af, at landmændene er blevet bedre til at hænge kommunerne op deres forpligtigelser til at holde vandløbene ved lige, så vandet kan føres væk fra markerne.
- Det er jo landmændene, det går ud over, hvis ikke vandløbene bliver holdt, som de skal, og jeg synes generelt, de er blevet mere opmærksomme på, hvad de kan kræve af kommunerne. Men de er stadig ikke helt med, og mit indtryk er, at kommunerne stadig godt kan snøre dem engang imellem. Man kan altså ikke slippe udenom at grødeskære bare fordi et vandløb er svært tilgængeligt, fastslår han.
Advokat eller åmand
Han har dog fuld forståelse for, at det ikke er alle landmænd, der har helt styr på, hvad de selv skal og må, og hvad de kan kræve af kommunerne. For gennem hans 15 år med vandløbsvedligehold er tingene bestemt ikke blevet nemmere.
- Det er svært at klippe vandløb. Man skal jo efterhånden nærmest være advokat for at forstå, hvad man må, hvad man skal og hvad man ikke må, konstaterer han.
En af de tunge poster for entreprenøren er at dokumentere, hvad både hans nye amfibie- og de 10 almindelige gravemaskiner har udført af arbejde.
Derfor er hans nye maskine udstyret med et gps-system, der automatisk gemmer, hvor og hvornår maskinen har været i aktion.
- Det skal være sådan, at hvis der om 14 dage er en kartoffelavler heromme bagved, der ringer, fordi hans marker er blevet oversvømmet, så skal jeg kunne dokumentere, at jeg altså har været her og gjort det arbejde, jeg har fået besked på at udføre. Så dag, sted og klokkeslæt bliver automatisk registreret, forklarer han.
Nok at lave
Mens kommunerne og større entreprenørfirmaer er de helt store kunder, når vandløbene skal plejes fra maj til november, er Henrik Pedersen overbevist om, at hans nye grej også nok skal komme i sving resten af året.
- Jeg er i kontakt med nogle jagtkonsortier og lignende, som gerne vil have mig til at rense søer og kær op. Der passer den nye maskine også perfekt ind. Så den skal nok få nok at lave, siger han.
Og mens nyt maskineri nogle gange kan få de ansatte til at stille sig i kø for at få lov til at prøve, har Henrik Pedersen og en enkelt af hans ansatte den nye flydende graver for sig selv.
- Den er måske sjov nok at køre i, men det er også den her, der får hasteopgaverne og bliver sendt afsted til både København og Bornholm. Derfor vil mange af medarbejderne helst holde sig til deres faste maskine, hvor det er lidt lettere at planlægge tingene, siger Henrik Pedersen, der alt efter sæsonen har 10-12 ansatte i virksomheden.