Rendegravere i kampuniform

Forsvaret har indkøbt seks hurtige JCB rendegravere i specialudgave

MASKINER Rendegravere er populære både i landbruget og blandt maskinstationer og entreprenørvirksomheder. Men de bliver også brugt andre steder, som man måske ikke lige tænker over.

Forsvaret har indkøbt seks nye JCB HMEE. Forkortelsen HMEE står for High Moblility Engineer Excavator. Maskinerne er en kombination af JCB Fastrac traktor undervogn og JCB rendegraver. Maskinens navngivning beskriver meget godt, hvilken maskintype og hvilket formål den er blevet udviklet til.

JCB Fastrac er kendt for deres højtudviklede affjedringssystem samt høje hastighed, mens JCB rendegraveren er kendt for stærke egenskaber indenfor gravearbejde og læsning.

Begge maskiner har endda verdensrekorder indenfor hvert felt, da JCB Factrac lige er blevet kåret til verdens hurtigste traktor, mens JCB rendegraveren er verdens mest solgte rendegraver.

De nye maskiner er armeret og vejer 16 tons. Rendegraverne har en topfart på op til 80 km/t og kan dermed følge med i militære konvojer. Derudover har maskinerne 4-hjulstræk og 4-hjulsstyring sammen med fuld affjedring og ABS bremser. I maskinerne ligger en 6,7 liter Cummins motor med 200 hk.

 

Ny kapacitet tilføres forsvaret

Tilbage i 2016 begynde udbuddet som siden har omfattet en omfattende markedsundersøgelse, forhandling, test og produktion.

-  HMEE er et eftertragtet køretøj og JCB producerer store mængder af samme type til bl.a. den amerikanske hær. Det lykkedes imidlertid FMI at få vores ordre passet ind i den igangværende produktionslinje, lyder det fra Forsvarsministeriets Materiel & Indkøbsstyrelse

Selvom JCB har en stor produktion af denne type maskine til bl.a. den amerikanske hær, så er det en helt ny maskintype for det danske militær.

- Det er en helt ny kapacitet som tilføres Forsvaret og den giver Hæren (Ingeniørregimentet) bedre muligheder for at støtte kampenhederne i mobile og risikofyldte operationer. De højmobile letpansrede rendegravere indkøbt med henblik på indsættelse i højrisikoområder hvor operatøren af rendegraveren vil have behov for ekstra beskyttelse. Rendegraveren skal støtte de forreste kampenheder, hvorfor en høj mobilitet og hastighed er vigtig, når rendegraveren skal løse opgaver såsom fjernelse af hindringer og udbedringer af marchvejen, oplyser Forsvarsministeriets Materiel & Indkøbsstyrelse

De nye maskiner er blevet produceret i USA på en af JCB’s egne fabrikker.

jba

Læs også