Det har ikke hold i virkeligheden, når miljøminister Lea Wermelin påstår, at naturen har det dårligt, mener formand for Agerskovgruppen, Jens Peter Aggesen.
Kravene til landmænd på miljøfronten er blevet skærpede i de senere år, men ifølge miljøminister Lea Wermelin har det ikke været nok til at forhindre, at naturen har det dårligt, hvilket hun har fremført flere gange. Men hvis naturen har det skidt i ministerens øjne, må hun snarere sigte til naturen i byerne end på landet. Sådan lyder det fra formand i Agerskovgruppen, Jens Peter Aggesen.
- Vi er mange, der er trætte af at høre, at hun kommer med den påstand, som hun smider ud, uden at det er begrundet i noget som helst, siger Jens Peter Aggesen til Effektivt Landbrug og fortsætter:
- Nu har jeg været selvstændig landmand i 50 år, og jeg synes jo ikke, at vi har haft et så rigt dyreliv, som vi har i øjeblikket. Som jeg ser det, har det ændret sig meget de senere år, både med rådyr, harer, fasaner, sågar er der ulve på markerne en gang imellem, siger han.
Han påpeger, at ministeren, ifølge Aggesen, uden dokumentation, fremfører, at naturen har det dårligt.
- Hvorefter hun forklarer, om det livtag hun ønsker at tage med landbruget for at reducere fødevareproduktionen og -kvaliteten. Med pæne ord om naturens ve og vel, naturligvis, men ingen er i tvivl om skydeskiven, siger han.
Tidligere i år viste tal fra Miljøstyrelsen, at landbruget også i 2019 levede op til målsætningen i Pesticidstrategi 2017-2021, og belastningen fra pesticider var i 2019 faldende. Alligevel meldte Lea Wermelin tidligere i december ud, at regeringen har planer om at ændre på afgifterne for brug af sprøjtemidler. Det bunder i ren populisme, mener Jens Peter Aggesen.
Jeg bliver så træt af, at landbruget får skylden for problemer, der ikke er der. Hun stod jo og sagde det samme ved vores demonstration i 2019, og hun har sagt det samme på alle møder, vi har haft med hende. At naturen har det dårligt. Totalt ubegrundet, siger Jens Peter Aggesen og fortsætter:
- Det, hun siger, er ren populisme og stemmefiskeri, for hun har ingen argumenter for det. Det er utroligt, at hun ikke tager fat på de problemer, der er med spildevand. Hun er chef på et område, der udleder 50 millioner urenset kubikmeter spildevand. Det er med til at ødelægge biodiversiteten via vandløbene, siger han.
Han påpeger, at der er brug for reel viden om landbrugets reelle påvirkning af natur, og at det ikke kan nytte, at man baserer holdninger på synsninger.
- Vi er i landbruget afhængige af, at befolkningen har høj viden om vore evner, kvaliteter og naturens tilstand for at modvirke indgreb baseret på følelser.
- Det er blandt andet derfor, vi lige nu får afholdt syn og skøn i vor retssag mod staten om gyldigheden af de miljø- og klimaproblematiske efterafgrøder på den fedeste og bedste danske kvalitetsjord. Vi skal bringe viden frem, så ministeren ikke længere udtaler sig helt uden at have forudsætningerne i orden, lyder det fra Aggesen.
Regeringen har tidligere bebudet, at man hurtigst muligt vil lave et servicetjek af gødskningsloven fra 2019, som blandt andet fastlægger rammer for såning af efterafgrøder.