Velfærdskrav til kvæg kan kræve ny miljøgodkendelse

De nye velfærdskrav til kvæg, som er en del af loven om hold af kvæg, venter lige om hjørnet. Kravene rammer blandt andet stalde, der er taget i brug før 1. juli 2010.

Flere kvægproducenter lever ikke op til de nye velfærdskrav, og får derfor et travlt forår med at klargøre til den 1. juli 2022, hvor der blandt andet stilles krav om en ædeplads pr. nykælver, og at der maksimalt må være seks køer pr. drikkekop.

I 2024 kommer der yderligere krav til. Der må for eksempel ikke bruges fuldspalter til opdræt, der skal være en ædeplads pr. højdrægtig ko sidst i perioden, ko og kalv skal gå sammen de første 12 timer, og der bliver krav om enkeltkælvningsbokse samt fælles forberedelsesbokse. Her vil endnu flere kvægproducenter få udfordringer med at leve op til reglerne, da det for mange vil kræve et større produktionsareal.

Læg en langsigtet plan

Hvad betyder de nye velfærdskrav for dig? Skal du rykke nogle dyr, renovere, udvide, bygge nyt?

Uanset om løsningen er den ene eller den anden, kan det anbefales, at man lægger en langsigtet plan, der tager højde ikke bare for de velfærdskrav, som træder i kraft til sommer, men også de velfærdskrav, der træder i kraft i 2024 og 2034.

Husk ny miljøgodkendelse

I de fleste tilfælde vil der blive behov for en ny miljøgodkendelse. Hvis man allerede står og har brug for en ny miljøgodkendelse i år, kan man med fordel lave ansøgningen sådan, at den også rummer de forandringer, der kommer til at ske på bedriften de kommende år. På den måde undgår man, at der skal ansøges om en ny miljøgodkendelse ad flere omgange.

Hvis bedriftens miljøgodkendelse er fra før 2017, kan der desuden være nogle fordele ved at få en ny. For eksempel at godkendelsen baseres på produktionsarealet frem for antallet af dyr.

 

Læs også