Minkkritikken fortsætter: Forbrændingsanlæg kunne klare langt flere mink

Regeringen havde undervurderet, hvor mange mink de forskellige forbrændingsanlæg kunne brænde af om dagen i november i forbindelse med nedslagtningen af mink. Det får nu fornyet kritik til at vælte over regeringen.

Det var nødvendigt at grave 13.000 tons mink ned i de to massegrave i Nørre Felding og Kølvrå, da de forbrændingsanlæg der skulle bruges til det, ikke kunne håndtere tilstrækkeligt med mink. Den forklaring har fødevareminister Rasmus Prehn (S) flere gange understreget i medier og i Folketinget.

Men nu viser en undersøgelse, som DR Nyheder har lavet, at ministeren til en vis grad havde gjort regning uden vært, for det har vist sig, at de omtalte forbrændingsanlæg kunne modtage langt flere mink, end hvad Miljøstyrelsen havde regnet sig frem til.

I et notat den 3. november 2020 skrev styrelsen, at forbrændingsanlæggene dagligt kunne brænde mellem 360 og 408 ton mink af om dagen. Og det var for lidt, meddelte fødevareministeren i et samråd i Folketingets fødevareudvalg i begyndelsen af maj måned.

- Når man ringer til de forbrændingsanlæg, man regner med kan brænde det her af, får man at vide, at der er ikke kapacitet. De fandt så ud af bagefter, at der var noget mere kapacitet. Men da der skulle eksekveres på det, gav de udtryk for, at der ikke var kapacitet. Under det pres valgte man så at grave ned, sagde ministeren på samrådet.

Kras kritik

Men det regnestykke var blot baseret på oplysninger fra blot et enkelt værk. Få dage senere meldte forbrændingsanlæggene tilbage til myndighederne, at de kunne tage det dobbelte af, hvad der var forventet fra myndighedernes side.

De nye oplysninger medfører nu en kras kritik fra folketingsmedlemmet Rasmus Jarlov fra Det Konservative Folkeparti.

- Det er meget vigtigt, at vi i Folketinget får rigtige oplysninger fra regeringen, for ellers kan vi ikke træffe rigtige beslutninger. Derfor er det et helligt princip, at ministre skal tale sandt, når de taler til Folketinget, og når han ikke gør det i denne situation, så er vi nødt til at tage fat i ministeren igen og bede ham om at korrigere sine udtalelser, så vi får det rigtige at vide af ham, siger Rasmus Jarlov til DR Nyheder.

Kritikken er også til at tage og føle på fra coronaordfører hos Enhedslistens Peder Hvelplund. Han siger til DR Nyheder, at det er »fuldstændig uacceptabelt, at man træffer en så vidtgående beslutning på så lemfældigt et grundlag«.

Ministeren afviser

Rasmus Prehn afviser at have talt usandt om kapaciteterne på forbrændingsanlæggene, og henviser de til notater, han har fået fra Fødevarestyrelsen.

- Det, jeg forholder mig til, er, at Fødevarestyrelsen siger til mig, at der ikke var den kapacitet, vi skulle bruge – vi var nødt til at gøre noget andet. Jeg prøver at gengive det, de siger til mig, siger Rasmus Prehn til DR Nyheder.

Blot 2000 tons mink blev brændt af på forbrændingsanlæggene, mod en anslået kapacitet på næsten 20.000 tons mink, der kunne have været kørt til forbrænding fra de minkfarme, der ikke var blevet ramt af coronavirus.

Hele forløbet omkring regeringens håndtering af det faglige grundlag for minkadministrationen siden november måned sidste år er genstand for en advokatundersøgelse. Det forventes, at resultaterne af den undersøgelse ligger klar i efteråret.

Læs også