Minksagen: Mette Frederiksen skal vidne i december

Statsminister Mette Frederiksen og flere andre ministre er indkaldt som vidner for granskningskommissionen, der skal undersøge forløbet omkring aflivning af alle mink i Danmark sidste år.

Statsminister Mette Frederiksen skal vidne for granskningskommissionen om minksagen den 9. december. Her ses hun under et besøg hos tidligere minkavler Peter Hindbo. Foto: John Ankersen

Den 9. december skal statsminister Mette Frederiksen i vidneskranken hos granskningskommissione, der undersøger forløbet, der endte med, at flere millioner mink blev aflivet i Danmark, og at der efterfølgende blev nedlagt forbud mod at drive minkavl herhjemme i 2021 med en miliardkompensation til erhvervet.

Det fremgår af den vidneliste, som Granskningskommissionen har offentliggjort på deres hjemmeside.

Granskningskommissionen, der skal undersøge og redegøre for beslutningsprocesserne i og imellem relevante myndigheder fra offentliggørelsen af regeringens beslutning den 4. november og frem til vedtagelse af lovforslag nr. L 77 om aflivning og midlertidigt forbud mod hold af mink den 21. december 2020, går i gang med sit arbejde den 7. oktober.

Ud over statsministeren er også sundhedsminister Magnus Heunicke, justitsminister Nick Hækkerup og finansminister Nicolai Wammen indkaldt til forhør.

Det samme er forhenværende fødevareminister Mogens Jensen, direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, tidligere direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak samt en lang række embedsmænd i blandt andet Miljø- og Fødevareministeriet.

Granskningskommissionen, der er en nyskabelse i retssystemet, er nedsat efter ønske fra et enstemmigt Folketing, men især hos blå blok har man været udtalt kritisk overfor regeringen og ikke mindst statsministerens handlinger i sagen.

Det kom blandt andet til udtryk, efter at et borgerforslag om at stille Mette Frederiksen for en rigsret opnåede de påkrævede 50.000 underskrifter, og derefter blev taget op i Folketinget.

Ved førstebehandlingen af forslaget stemte hele blå blok for at indlede en rigsretssag mod Mette Frederiksen, mens regeringen og dens støttepartier vendte tommelfingeren ned.

Vakte debat blandt eksperter

Forud for det famøse pressemøde i Statsministeriet den 4. november 2020, hvor statsministeren meddelte, at alle mink i Danmark skulle aflives, var et forløb, hvor der var rejst tvivl om, hvorvidt minkvarianten af coronavirus kunne bringe indsatsen mod den smitsomme sygdom hos mennesker og vaccinationer i fare for at blive undermineret.

Tvivlen kom på trods af, at den fare, ifølge regeringen, var det mest vægtige argument for at nedlægge flere millioner mink og senere forbyde minkavl i Danmark i 2021.

Granskningskommissionens arbejde kommer til at finde sted ved Retten på Frederiksberg under ledelse af landsdommer Michael Kistrup. Statsminister Mette Frederiksen er foreløbig det sidste vidne, der er indkaldt i sagen.

Kommissionen har dog reserveret dage helt frem mod slutningen af januar 2022, inden man stopper afhøringerne.

Læs også