Danske Mink: - Ikke en retsstat værdigt

Foreningen Danske Mink og minkavler Jesper Vad Jensen er glade for, at europaparlamentariker Pernille Weiss (K) nu reagerer ved at sende en række spørgsmål om den danske retsstat i forbindelse med minksagen.

Formanden for Foreningen Danske Mink, Louise Simonsen, er glad for, at minksagen nu også har fået europaparlamentariker Pernille Weiss (K) til at reagere ved at sende en række spørgsmål om den overordnede retstilstand i Danmark til EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen.

Forleden beskrev vi, hvordan Pernille Weiss mener, at der i Danmark nu er en uholdbar situation, ved at regeringens støttepartier og De Radikale har »fredet regeringen« (i forhold til en uvildig advokatundersøgelse red.).

- Det efterlader os med fornemmelsen for, at trygheden ved, at vi gør tingene rigtigt i forhold til, hvad der sømmer sig i en retsstat, ikke længere er til stede. Og det gælder både juridisk og moralsk, sagde Pernille Weiss.

Hun har derfor sendt en stribe spørgsmål til Ursula von der Leyen, hvor hun beder kommissionen om at kigge nærmere på hele den danske regering og embedsværkets håndtering af situationen, da hele minkerhvervet blev lukket ned i november 2020. Spørgsmål, hun fortæller, hun håber at få en afklaring på, inden der udskrives folketingsvalg, så EU-Kommissionens betragtninger om sagen kan blive klarlagt.

- Stærkt problematisk

- Jeg er meget enig med Pernille Weiss i, at disse højst relevante spørgsmål bør og skal opklares, siger Louise Simonsen.

- Jeg finder det stærkt problematisk, at man ikke vil lade sagen underøge til bunds. Det er ikke en retsstat værdigt efter min overbevisning. Der er bekymrende mange ubekendter i denne sag, og det er svært ikke at tolke det, som om man har noget at skjule. Hvorfor skulle regeringen ellers vælge at være så insisterende omkring ikke at bakke op om at få det uvildigt undersøgt? spørger formanden.

Minkkommissionen kom med sin længe ventede rapport 30. juni i år, og her konkluderede den blandt andet, at den danske regering manglede juridisk begrundelse for dens ordre om at aflive alle mink. Derudover lød det, at statsministeriet ifølge kommissionen som helhed handlede »meget kritisabelt«. Med statsministeren og Statsministeriet i front begik regeringen »grov vildledning« af »minkavlere og offentlighed og den klart ulovlige instruks til myndigheder 4. november 2020«.

Louise Simonsen peger selv på, at noget af det mest kritisable handler om de slettede SMS’er og forhalingen af processen omkring udlevering af disse, samt de modstridende vidneudsagn.

- Regeringen har udlovet og fastholdt en iøvrigt ufinansieret tempobonus alias judaspenge på trods af klart grundlovsbrud, og statsministeren har efterfølgende fastholdt og gentaget anbefaling/ordre om aflivning på landsdækkende TV. Dette efter, at Mettes Frederiksen og regeringen var opmærksom på manglende lovhjemmel, siger Louise Simonsen.

Principper på spil

Danske Mink har desuden været i kontakt med tidligere minkavler Jesper Vad Jensen, der har følgende kommentar:

- Jeg er fuldstændig enig i både det, Pernille skriver, og i svaret fra DM. Jeg tænker på, om der ikke er nogle menneskerettigheder, der også er overtrådt? Retten til at drive virksomhed ? Retten til at ernære sig i et »frit« land, skriver han og fortsætter:

- Og hvad med den hjælp, vi blev lovet? En gratis gave fra regeringen. Hvis det havde været lønmodtagere, havde fagbevægelsen stået på spring. Vi kan ikke engang få dagpenge, selvom mange af os har stået i en a-kasse i mange år. Og tidshorisonten i udbetaling af erstatning? Er det lovligt at blive ved med at forhale arbejdet med at få os betalt?, fortæller han.
 

Læs også