Minkskandalen for retten

Arkivfoto: Erik Hansen

Af Nikolaj Schulz, chefjurist i Bæredygtigt Landbrug

Minkskandalen skal ikke pakkes væk. Den skal for en dommer. Alle almindelige juridiske betingelser og principper er overtrådt i denne mink-skandale. Derfor skal vi have rettens ord for, at menneskerettigheder i relation til beskyttelse af ejendomsretten er overtrådt, da regeringen krævede et helt erhverv nedslagtet den 6. november 2020.

Bæredygtigt Landbrug stævnede Fødevarestyrelsen i oktober 2022 på vegne af tre minkavlere, fordi påbuddet fra 6. november 2020, er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Efter mange udsættelser er der endelig kommet svar fra Kammeradvokaten på vegne af Fødevarestyrelsen. De dynger sagen til i flere hundrede siders bilag. De burde respektere sagens menneskelige ofre og erkende det åbenlyse: Påbuddet den 6. november 2020 er en klokkeklar krænkelse af menneskerettighederne.

Det er i bund og grund en forfærdelig sag. Avlere og deres familier har set ned i afgrunden og på et livsværk, der blev berøvet dem på ulovlig vis med politi og militær i besætningerne.

Det er ikke et retssamfund værdigt, derfor skal sagen føres på bedste og hurtigste vis. Det sker i samarbejde mellem minkavlere og Bæredygtigt Landbrug.

Læs også