Ny maskine til bedre tider

Hos Åskovgård Mink I/S mener Jørgen og Jens Jensen at kunne se lyset for enden af tunnelen efter seks år med underskud.

I 2012 var avisen på besøg hos far og søn, Jørgen og Jens Jensen på Åskovgård Mink I/S i Stenhave ved Refsvindinge. Det var i anledning af et forestående åbent landbrug-arrangement, hvor der kunne fremvises en nyopført minkhal. Dengang fik minkavlerne over 500 kroner i gennemsnit for deres minkskind.

Fire år senere var vi igen på den østfynske minkfarm. Denne gang for at fortælle om saneringen efter udbrud af plasmacytose-sygdommen. Her var prisen nede på godt 200 kroner pr. skind.

I den forgangne sæson lå gennemsnitsprisen for et minkskind på lige under to hundrede kroner. Dermed har de danske pelsavlere for sjette år i træk måttet producere skind uden overskud.

20 tilbage på Fyn

Mange farme er i mellemtiden lukket, eller har tilpasset produktionen til de ugunstige tider.

For ti år siden var der 60-70 minkavlere på Fyn. I dag er der kun omkring 20 farme i det fynske område, der tilsammen har nogen færre mink end dengang.

Og ikke mindst er minkproduktionen rundt om i verden faldet drastisk, efter den var blevet skruet op med det højere prisniveau frem til 2014. Store kæmpefarme i Kina og andre store minkproduktioner i Østeuropa og Nordamerika er nu ophørt. 

Efterspørgsel større end udbuddet

Derfor er der lidt optimisme at spore, her hvor far og søn på Åskovgård og de øvrige tilbageværende minkavlere har overstået sæsonens pelsning er i færd med at klargøre skindene til auktionerne her i 2020.

- Heldigvis ser det ud til, at efterspørgslen har overhalet udbuddet. Det kan måske vende auktionspriserne igen, måske ikke på den første auktion i februar, men senere på sæsonen. I hvert fald meldes der om snart tømte lagre, lyder det fra Jørgen Jensen, der etablerede minkfarmen på Åskovgård for 30 år siden, og nu driver den i et interessentskab sammen med sin 33-årige søn.

Løbende har de udvidet produktionen. I 2012 var det som nævnt med opførelsen af endnu en stor minkhal. Og sidste år blev en nabofarm overtaget af Jens Jensen. Dermed er det samlede produktionsgrundlag nu baseret på 9.000 minktæver.

Cyklus på 5-6 år

- I branchen oplever vi perioder på fem-seks år, hvor priserne henholdsvis er gode eller lave, fordi produktionen enten øges eller begrænses herhjemme og verden over.

- Derfor må vi forvente, at det snart vender, også fordi modeverdenen, endda i stigende grad, efterspørger mink. Måske ikke til de lange pelskåber, som ikke mindst velstående kinesere og russere har været kunder til gennem en del år, men generelt til pelsværk på overtøj og andre beklædningsgenstande, fortæller Jørgen Jensen, der i en periode var formand for sine fynske kolleger.

Han frygter ikke, at pels går af mode, da det i forhold til bomuld og andre stoffer er mere bæredygtigt og klimavenligt. Desuden viser mange undersøgelser, at mink dyreetisk er bedst til at befinde sig i bur i forhold til andre produktionsdyr.    

For enden af tunnelen

Så selv om det har været meget trængte tider, ikke mindst i 2016 med sygdomssaneringen af alle moderdyrene, så mener Jørgen og Jens Jensen, at de i hele den svære periode har kunnet skimte lyset i tunnelen.

- Det har ikke mindst været takket være vores pengeinstitut, Frørup Andelskasse, som har været en forstående medspiller hele vejen igennem.

- Derfor tror vi, at vi nu er på vej ud i lyset igen, lyder det fra far og søn, som med den seneste investering er i gang med at gøre deres minkproduktion klar til bedre tider.

Selvkørende strømaskine

Der er tale om en ny strømaskine, som før jul blev leveret af Thyrrestrup Mink A/S i Aars. Den selvkørende maskine opriver og strøer automatisk halm fra en op til 120x200 medbragt storballe. Dermed har den en langt større kapacitet end den mere eller mindre håndkraftmetode, halmen hidtil er blevet tildelt de mange minkbure på Åskovgård.

- Effektiviteten gør, at vi hurtigt kan overstå strøarbejdet, alt efter sæsonen, om det er til de drægtige mink med små hvalpe, eller når minkene er større hen på sommeren, lyder det fra Jens Jensen, der allerede har aftaler med kolleger, om på maskinstationsbasis at klare halmstrøningen med den nye Thyrrestrup-maskine.

 

Åskovgård Mink I/S

  • Minkfarmen ved Refsvindinge ejes af far og søn, Jørgen og Jens Jensen.
  • Den blev etableret af Jørgen Jensen for 30 år siden. I 2018 opkøbte Jens Jensen en minkfarm i Aunslev, der drives som sommerfarm.
  • Produktionen er samlet baseret på 9.000 tæver.

 

Læs også