En sælsom oplevelse

Vinterens mørke kan føles uendeligt. Særligt i år, hvor ganske store dele af landet er lagt ned af den kinesiske syge. Men mens vi venter på lysets tilbagekomst, er der heldigvis gode ting at tage sig til, uden hverken økonomisk eller sundhedsmæssig risiko.

En travetur ved vores kyster er altid godt for humøret. Vi har over 8.500 kilometer kyst, og der er næsten altid en spændende naturoplevelse i vente. Du kan for eksempel være heldig at se en sæl.

Her i landet har vi to arter af sæler, der besøger vores kyster. Den spættede sæl og gråsælen. De kan godt ligne hinanden lidt, men min huskeregel er, hvis du har lyst til at kramme den, så er det en spættet sæl, og hvis du tænker, at den ser lidt stor, spidssnudet og farlig ud, så er det en gråsæl.

Den spættede sæl vejer 80-125 kg, og kropslængden er 1,5-2 meter, hvor gråsælen bliver 2,3 meter og kan veje 300 kg. Gråsælen er faktisk Danmarks største rovdyr.

Føden består især af fisk, men også blæksprutter og krebsdyr. Der er ofte konflikter mellem sæler og fiskere om, hvem der har mest ret til havets fisk. Konflikter som nok vil fortsætte, så længe fiskebestandene er under pres.

Som navnet antyder, er artens pels spættet, og alle individer har deres helt eget mønster, så det er muligt at kende forskel på de enkelte sæler. Ligesom vi mennesker kan identificeres på vores fingeraftryk.

Når du går ved havet i dine egne tanker, kan du pludselig få en fornemmelse af, at nogen holder øje med dig. De første gange dykker den måske, inden du får den at se, men så kommer et lille rundt hoved med store øjne til syne.

Det er ofte sådan, du vil opdage sælen, når den er på fiskejagt. Du kan også være heldig at se dem ligge på stranden eller på en sten, hvor de tager sig et hvil mellem fisketurene.

Læs også