Sjældent har gråvejr været sådan en velsignelse. Oven på lang tid med brændende sol, høj varme og manglende nedbør er efteråret på vej – som en tiltrængt pause.
Småfuglene og særligt sangerne er ved at takke af, og mange af dem begiver sig igen sydpå. En af de små fugle, der bliver og matcher vejrets grå nuancer ret godt, er sumpmejsen, som faktisk blev kaldt gråmejse i gamle dage.
Sumpmejsen er gråbrun, har sort kalot og tydelig sort hagesmæk. Den vejer kun optil 12 gram, er cirka 11,5 centimeter lang og har et vingefang på lige under 20 centimeter.
Arten kan godt minde om blåmejse og fyrremejse. Sumpmejsen adskiller sig dog fra sidstnævnte ved at have smallere sort hagesmæk.
Der findes mange sjove måder at huske fuglenes kendetegn på. En af de sære er forskellen på sumpmejsens og fyrremejsens hagesmække.
I sjov siges det, at fyrremejsens ligner Stalins skæg, og sumpmejsens ligner Hitlers skæg. Det glemmer man ikke sådan lige. Når man aktivt bruger historier, remser eller andet til at huske forskellige data, kaldes det mnemoteknik, og det er ofte ret smart, når man vil lære fuglene at kende.
Sumpmejsen er almindelig i Danmark og yngler i ældre løvskov og gerne i haver. Den er udpræget standfugl, og ungerne flyver ikke meget mere end én kilometer væk fra deres rede. Derfor findes sumpmejsen ikke på Bornholm.
Arten har forskellig diæt, afhængigt af årstiderne. Føden består om sommeren af insekter og edderkopper, og om vinteren finder fuglen frø, som den også gemmer til forråd i træernes bark.
Det diskuteres ofte, hvornår man skal begynde at fodre fuglene i haven. Hvis man begynder i denne tid, er der stor mulighed for, at man vil få besøg af sumpmejsen på foderbrættet.
Nyd den lille grå mejse – og husk at tjekke formen på skægget.