Slut med patronhylstre og mikroplast i naturen

Butikskæden Land & Fritid opstiller som de første i Danmark returcontainere til brugte patronhylstre på 41 lokationer i Danmark. Samtidig donerer kæden ti øre pr. solgt haglpatron til Jægernes Naturfond.

Land & Fritid får nu som de første i branchen opsat returcontainere til afskudte haglpatroner. Formålet er at sikre 100 procent genbrug af disse. Dermed kan danske jægere på 41 lokationer landet over indlevere afskudte haglpatroner, der er taget med hjem fra jagten eller skydebanen.

Det har tidligere været et problem at skille den relativt dyre messinglegering fra plastdelene i afskudte haglpatroner, der i stedet indgår i den almindelige affaldscyklus. Det problem løses nu.

- Vi har lavet et samarbejde med en dansk virksomhed, der kan adskille og udnytte de genanvendelige plast- og messingdele. Vi håber meget, at jægerne har lyst til at aflevere deres afskudte haglpatroner hos os, siger kædedirektør i Land & Fritid, Erik Dalsro Jørgensen.

Grønne miljøvenlige patroner

Opsamlingen af haglpatroner er et naturligt næste skridt i at gøre jagt mere miljøvenligt. Land & Fritid var med »Green Shot«-haglpatronen i 2017 de første udbydere i Danmark af et komplet sortiment af miljørigtige haglpatroner med biologisk hurtigt nedbrydelige haglskåle.

Haglskålene i almindelige haglpatroner er lavet af plast, og er i modsætning til patronhylstrene svære at finde og indsamle. Derfor efterlades de i naturen. Her nedbrydes de i mindre dele over 50-100 år, mens fuldstændig nedbrydning kan tage op til 500 år.

Donation til fond

Udover en koordineret indsamling af afskudte haglpatronhylstre har Land & Fritid besluttet at donere ti øre pr. solgt haglpatron til Jægernes Naturfond.

Tema om jagt i ugens LandbrugFyn.

 

Læs også