Solceller: Rådgivning fra tanke til færdigt projekt
SolarVice er en salgs- og rådgivningsvirksomhed inden for solceller. De vil have solcellerne op på taget og så er det altafgørende for dem, at det skal være økonomisk forsvarligt for kunden - ellers siger de hellere nej.

SolarVice er en salgs- og rådgivningsvirksomhed inden for solceller. Foto: SolarVice
SolarVice er navnet på en ny salgs- og rådgivningsvirksomhed inden for solceller. De rådgiver fra tanke til færdigt projekt, og vejleder om optimale løsninger for industri, erhverv og landbrug.
Energivirksomheden står for rådgivningsdelen gennem processen, men har forskellige samarbejdspartnere, så de kan tilbyde komplette løsninger.
Det handler om at kunne producere sin egen grønne strøm, og forrest står Jan Holm, som er ansat som daglig chef og forretningsudvikler i SolarVice.
Jan har en teknisk uddannelse inden for faget og kommer oprindeligt fra oliebranchen.
- Min opgave er at rådgive og vejlede i optimale løsninger inden for solpaneler, siger Jan.
Startede fordi de selv manglede rådgivning
SolarVice er ejet af ONJ-koncernen, som blandt andet importerer og sælger traktorer og andre maskiner gennem ONJ Tractors. ONJ-koncernen ejer også Jysk Møbelfabrik i Herning og grunden til, at de nu er gået ind i energibranchen, skyldes deres egne oplevelsert, i forbindelse med, at de selv gerne ville have etableret et solcelleanlæg.
Gennem forløbet havde de kontakt til mange, men havde faktisk ikke en ret god oplevelse i forbindelse med processen, og især ikke på rådgivningsdelen, eller manglen på samme.
- Det fik dem til selv at undersøge sagerne, tage kontakt til leverandører og disponerede derefter selv anlægget, forklarer Jan Holm.
Oplevelsen gjorde, at ONJ-koncernen opdagede, at der var et stort hul i markedet, hvorefter Jan Holm kom ind i billedet og SolarVice blev en realitet.
Individuel rådgivning
SolarVice oplever, at folk rigtig gerne vil rådgives og vejledes, når først de har taget beslutningen om, at solceller kan være noget for dem.
- Vi bruger meget tid på rådgivning. Der er mange ting, der skal følges til dørs og mange papirer, der skal udfyldes, som vi kan være behjælpelige med, forklarer Jan Holm.
- Og vi er typisk med fra tanke til opsat anlæg.
Han understreger at rådgivningen er meget individuel, da der ikke er to bygninger, eller to forbrug, som er ens.
- Vi forsøger altid at optimerer anlægget, så den enkelte kunde kan få den optimale udnyttelse, siger Jan Holm.
Optimering af anlæg
Og det handler i første omgang om den rette placering af anlægget.
Helt generelt er SolarVice fortaler for at få solcellerne op på taget, så de ikke skæmmer i naturen. Men herefter kan der været meget at hente i forhold til, hvordan bygningerne vender og hvornår på døgnet man har sit strømforbrug.
Bruger man mest strøm morgen og aften, som eksempelvis en mælkeproduktion med malkning morgen og aften, så kan det være fordelagtigt at placere solcellerne øst-vest vendt. Det vil betyde, at solcellerne vil producere mest strøm i det tidsrum, hvor strømmen bruges.
Omvendt i for eksempel en svinestald, hvor strømmen bruges i dagtimerne, anbefaler Jan Holm at placerer dem mod syd, så solcellerne producerer mest strøm i dagtimerne, hvor den også forbruges.
SolarVice gør opmærksom på, at placeringen altid er individuel og selvom de kan se meget på en computerskærm, så vil det mest optimale være at komme ud at se de fysiske forhold.
Producer strøm til eget forbrug
Spørger man SolarVice, skal man i høj grad holde sig til, at producere strøm til sit eget forbrug.
- Værdien af den strøm, man lægger på el-nettet, er ikke så stor, så der er ingen grund til at disponere anlægget større, end det man reelt har behov for, siger Jan Holm og vender igen og igen tilbage til en grundtanke om, at det skal være økonomisk forsvarligt for kunden. Ellers siger virksomheden hellere nej.
- Man laver en investering, den investering skal vi have tilbagebetalt, og så skulle vi gerne kunne spare nogle penge på den længere bane, forklarer Jan Holm og fortæller at solceller for flere virksomheder har mere værdi, end blot strømmen. Han henviser til grønne regnskaber, en grøn profil, bæredygtighedstanken og så videre.
Solcellerne er blevet mere effektive
Solceller er de seneste år blevet mere og mere effektive. Det betyder, at solen ikke nødvendigvis skal skinne, for at udnytte solcellerne. De producerer også strøm en gråvejrsdag, da produktionen afhænger af lysfølsomheden og ikke kun af solen.
- I år har vi haft en sommer med meget regn på det seneste, og er det nødvendigt at tørre kornet efter høst, så er det da lidt sjovere hvis x-antal procent kommer fra din egenproducerede strøm, i stedet for man skal ud at købe det, siger Jan Holm og understreger, at solceller bliver mere og mere aktuelle i landbruget i takt med, at flere og flere maskiner fremadrettet vil blive elektrificerede.
Tilkøb af batteripakker
Størrelsen på de anlæg, som bliver sat op ved landbrug, er forskellige.
- Har man et mindre landbrug eller et fritidslandbrug, kan det være, at et anlæg på 8-10 kwh er nok.
- Har man en produktion, kreaturer, varmelamper i farestalde eller andet, der sluger meget strøm, så kan det være man skal op på et 20-30 kwhs-anlæg eller større, siger Jan Holm.
SolarVice har sat anlæg op ved industrivirksomheder, lagere og landbrug. De oplever lige nu blandt andet en stor efterspørgsel efter batteripakker, så man kan gemme den strøm, solcellerne producerer. Der er også større og større fokus på flytbare anlæg, som blandt andet bruges på byggepladser eller i forhold til vejprojektering.
SolarVice kan overvåge de enkelte anlæg og rådgive hjemmefra, hvis der er behov for det.

Jan Holm er ansat som daglig chef og forretningsudvikler i SolarVice. Foto: Tenna Bang
Nu kan du lease dine solceller
SolarVice skruer nu højt op for markedsføringen for at kunne lease sine solceller.
Det er nyt, men de tror på det.
- Det giver en mulighed for virksomheder, som siger, at vi gerne stadig vil have vores likviditet i virksomheden, forklarer Jan Holm og nævner, at det jo langt fra er fremmed for landbruget at lease.
- Der er rigtig meget fokus på det og rigtig mange, som gerne vil høre mere om det, siger Jan Holm.
Selve proceduren foregår helt på samme måde, som hvis det var en traktor eller inventar, der skulle leases.

Virksomheden rådgiver fra tanke til færdigt projekt, og vejleder om optimale løsninger for industri, erhverv og landbrug. Foto: SolarVice