bannerPos

Landbrugets førstekvinde har hjulpet til hjemme på godset

Anne Arhnung, direktør i Landbrug & Fødevarer, fylder i dag 50 år. I næsten halvdelen af sit liv har hun arbejdet i erhvervsorganisationen.

Redaktionen

28-06-2019 10:32
L&F-direktør Anne Lawaetz Arhnung fylder i dag 50 år. Den uddannede jurist, der er opvokset på et gods på Lolland, blev ansat i Landbrugsrådet for 23 år siden.

Egentlig havde Anne Lawaetz Arhnung fået nok. Hun ville ikke have mere med landbruget at gøre, for selvom det altid havde ligget i luften, at hun skulle gå i sine forældres, bedsteforældres og oldeforældres fodspor, så fik et praktikophold i en landboforening hende på andre tanker. Det var for kedeligt, så hun droppede landbrugsstudierne, forlod Lolland og rejste til København.

Tv-serien Advokaterne fik hende til at søge ind på jurastudiet, men tilknytningen til landbruget forsvandt ikke, for weekenderne blev tilbragt på godset hjemme på Lolland, hvor hun hjalp sine forældre med det, der krævede en ekstra hånd.

Langsomt gled drømmen om et advokatkontor med spektakulære retssager i baggrunden. Landbruget krøb tilbage under huden, og da Landbrugsrådet ringede fra Axelborg, var hendes skæbne besejlet.

23 år i landbrugets tjeneste

Kammeraterne fra gymnasiet fik ret, da de skrev i Blå bog, at Anne ville ende som »cand.jord«.

Hendes første job for landbruget var i veterinærafdelingen. I dag – næsten 23 år senere og på sin 50-års fødselsdag – har hun nået toppen af Landbrug & Fødevarer. Desuden har hun sammen med sin mand, Niels Dengsøe – formand for grovvareselskabet DLG – en gård med malkekvæg ved Hjarbæk Fjord vest for Viborg.

På sin vej til erhvervets top har Anne Arhnung varetaget adskillige funktioner. Som sekretariatschef, viceadministrerende direktør, direktør for landbrugets videnscenter, Seges, og meget andet. Det ligger hende på sinde, at landbruget fortsat udvikler og moderniserer, så den danske fødevareproduktion kan fastholde sin position blandt de bedste i verden.

Det kræver, at der findes løsninger, som passer ind i tidens krav om bæredygtighed – ikke kun i forhold til natur, miljø og klima, men også i forhold til at sikre en økonomisk bæredygtighed for de medlemmer, hun repræsenterer i L&F.

Fødselsdagen fejrer hun med sine to døtre, hvoraf den ældste netop er blevet student.

Læserbrev: Klima er noget helt andet

Dette er et læserbrev, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe i vores medier.

L&F: Udfordringen bliver kun større

Erhvervspolitisk chef for L&F, Morten Holm Østergaard, mener, at vi skal forberede os på at kæmpe endnu hårdere for arbejdskraften fremover, men at samfundet og regeringen også har et stort ansvar i kampen.

Centrovice-underviser: Landmænd har selv et ansvar

Landmænd kan sagtens gøre mere selv for at få den udenlandske arbejdskraft til at blive, mener ophavskvinde til danskkursus.

Danskkursus motiverer udenlandsk arbejdskraft til at blive i landet

Udenlandsk arbejdskraft er ofte svaret på landbrugets mangel på hænder, men kampen om dem vokser. Derfor tøvede driftsleder Lars Mortensen ikke, da to rumænere på kvæggården i Grindsted spurgte, om de måtte komme på danskkursus. Nu er deres motivation for at blive steget.

Forsøgsstald skal sikre ny viden

Vestjyllands Andel har blandt andet ambitioner om at levere fremtidens svinefoder. Dét svinefoder bliver minutiøst testet og analyseret i en forsøgsstald i Lemvig-området.

Enkornssåning betaler sig kun i teorien

Nu er det teknisk muligt at enkorns-så i praksis. VKST har gennemført en forsøgsserie for at be- eller afkræfte, om der kan opnås økonomiske fordele. Og konklusionen er klar: Der er ingen sparet udsæd, ej heller hævet udbytte.

Berørte landmænd stævner nu staten

Onsdag vil der dumpe en stævning ind ad døren hos Miljø- og Fødevareministeriet. Den nystiftede forening, Foreningen for Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse, mener nemlig, at staten har givet kommunerne alt for vide beføjelser til at lave rådighedsindskrænkelser i forhold til grundvandsbeskyttelse overfor landmænd. Ifølge advokat i sagen, Hans Sønderby, bliver det hele endnu mere absurd, da han mener, at landmændenes sprøjtemidler reelt set ikke udgør et problem i dag.

Økolog: Vi kan desværre ikke bare droppe den konventionelle gylle fra i morgen

Bestyrelsesmedlem i Økologisk Landsforening Mads Helms mener, at økologerne er fint på vej til uafhængighed fra at bruge gødning fra konventionel husdyrproduktion. Men det vil tage væsentligt længere tid end forhåbningerne i 2008, hvor man troede det kunne ske i 2022.

God kvalitet i vinterbyggen

Vinterbyggen er af god kvalitet hos svineproducent Svend Gammelgård, der i sidste uge fik høstet sine 61 hektar med afgrøden nær gården ved Haderslev.
Side 1 af 1584 (31677 artikler)Prev1234567158215831584Next