Trækker stopknappen efter 30 år som formand
De fynske maskinstationer skal have ny formand. Jørgen Jørgensen fra Hjadstrup, som blot har været den fjerde formand gennem foreningens 72-årige historie, takker af ved årsmødet på torsdag.

- Vi er aldrig blevet rige som maskinstationsfolk, men rige på oplevelser, lyder fra Jørgen Jørgensen, der efter 30 år stopper som formand for DM&E Fyn, men fortsætter virket på Hjadstrup Maskinstation, som han som kun 18-årig startede sammen med sin bror.
Siden foreningen Fynske Maskinstationer, i dag Danske Maskinstationer & Entreprenører Fyn (DM&E Fyn), blev stiftet i 1947, har foreningen kun haft fire formænd. Først var det Aage Hvillum, Stenstrup, og dernæst Peter Suhr Lauritsen, Skalbjerg. Derefter kom Jørgen Rasmussen, Rynkeby til. Han blev efter 14 år på posten i 1989 afløst af den dengang 38-årige Jørgen Jørgensen fra Hjadstrup Maskinstation.
Nu er det så Jørgen Jørgensens tur til at blive afløst – efter 30 år på formandsposten.
Det sker på DM&E Fyn’s generalforsamling på torsdag den 7. februar på Fangel Kro, hvor både han og Kurt Sindahl, Trunderup, ikke genopstiller ved bestyrelsesvalget.
90 medlemmer
- Bestyrelsen kører godt, og der er heldigvis nye, som er klar til at tage over. Derfor træder jeg tilbage med god samvittighed, lyder det fra den afgående formand, der allerede i 1979 – altså for 40 år siden – blev valgt ind i maskinstationsbestyrelsen.
Selv om maskinstationsbranchen ligesom kunderne i landbruget har oplevet store forandringer, afleverer Jørgen Jørgensen en forening i god gænge.
Efter nogle år, hvor især landbrugsmaskinstationerne blev presset af strukturudviklingen i landbruget, med et faldende medlemstal helt ned på omkring 60 medlemmer, tæller DM&E Fyn i dag 90 medlemmer.
Det skyldes først og fremmest tilgangen af mange mindre og mellemstore entreprenørvirksomheder, ligesom der også løbende er tilgang af nyetablerede maskinstationer.
Således oplyser Jørgen Jørgensen, at to trediedele af foreningens omsætning stammer fra entreprenøraktiviteter.
Medlem i 1967
Allerede året efter, Jørgen Jørgensen sammen med sin bror Villy, startede Hjadstrup Maskinstation, blev maskinstationen medlem af foreningen. Det skete med momsens indførelse i 1967.
Jørgen Jørgensen husker, hvordan maskinstationsopgaverne gennem årene er ændret fra traditionelle landbrugsopgaver til de mere typiske specialområder, startende med majsens indtog på Fyn i begyndelsen af 80’erne.
- I dag er de største maskinstationsopgaver ensilering og gylleudbringning, og i mindre grad såning, sprøjtning og høst, påpeger han, men tilføjer, at bjærgning af industrihalm er et stort arbejdsfelt for en del maskinstationer.
Hjælp fra Vejle
Flere landbrugsmaskinstationer har gennem hans lange formandsperiode tilpasset sig udviklingen ved at lægge om til nærmest udelukkende entreprenøraktiviteter.
- Her har sekretariatet i Vejle været en stor hjælp, da de hurtigt tilbød entreprenørkurser, tegneprogrammer og konsulenttjeneste. Det har hjulpet mange medlemmer og givet de mange nye medlemskaber i entreprenørbranchen, understreger Jørgen Jørgensen, der som fynsk formand i alle årene også automatisk har været medlem af DM&E’s landsbestyrelse.
Foreningsarbejde som hobby
Siden 2000 har det tillige været som næstformand. Endvidere har Jørgen Jørgensen i 20 år været den danske repræsentant i den europæiske brancheorganisation Ceettar i Bruxelles, som blandt andet er kontaktleddet til EU omkring færdselsregler, typegodkendelser mm.
Også herhjemme har Jørgen Jørgensen gennem mange år været maskinstationernes repræsentant i den såkaldte færdselsgruppe, ligesom han har repræsenteret maskinstationsbranchen i arbejdsgiverforeningen GLS-A i 25 år.
- Jeg ville nødigt have været den meget spændende tid foruden. Ikke mindst har jeg mødt rigtig mange spændende mennesker gennem foreningsarbejdet, som jeg hele tiden på en måde har betragtet som min hobby, understreger den 68-årige nordfynske maskinstationsejer.
Daglig driftsleder
Jørgen Jørgensen ejer fortsat 25 procent af Hjadstrup Maskinstation, hvor et glidende generationsskifte blev indledt i 2015. Og selvom han har sig fået en seniorordning, der dog indebærer fuld tid i sæsonerne, så har han ingen planer om at stoppe.
Det er fortsat ham, som dagligt tager maskinstationens telefon og som driftsleder tilrettelægger og fordeler kundeopgaverne til staben, der i sæsonerne er oppe på 7-8 mand.
Selv sørger han for gylleomrøreren i forårssæsonen, og om sommeren kører han med storrive og minibigballepresser i halmen. I majssæsonen fungerer Jørgen Jørgensen primært som servicemand.
- Det har aldrig været bedre
- Jeg plejer at sige, at det aldrig har været bedre end nu at være maskinstationsmand. Førerhusene og komforten kan ikke ønskes bedre. Kommunikationsmidlerne er optimale, og arbejdsforholdene er helt anderledes i de ellers »gode, gamle dage« på Morten Korchs tid.
- Men vi er aldrig blevet rige som maskinstationsfolk, men vi er rige på oplevelser, smiler Jørgen Jørgensen, der allerede for to år siden meddelte bestyrelsen, at han planlagde at trække sig tilbage.
I de kommende uger bringes her i avisen omtale af generalforsamlingen i DM&E Fyn. Hvem der bliver den nye formand, bliver først afgjort ved det konstituerende bestyrelsesmøde den 28. februar.