Bank: Stigende risiko for stagflation

Verdensøkonomien er i klar bedring, men væksten er ved at bremse op, ikke mindst i industrien. Det skriver Danske Bank i en kommentar.

- Samtidigt er en række centralbanker begyndt at stramme pengepolitikken, om end i forskelligt tempo. Den amerikanske centralbank, den britiske centralbank og Norges Bank vil stramme pengepolitikken over de kommende år. Riksbanken og ECB er anderledes, og her er der umiddelbart ikke udsigt til en stramning, skriver banken, og tilføjer:

- Det er svært at komme uden om situationen i Kina, ikke mindst med hensyn til Evergrande, men hidtil har effekten på de vestlige finansmarkeder været begrænset. Det er dog noget, vi holder øje med, for kinesisk økonomi er meget vigtig for udviklingen i resten af verden. I det hele taget er risikoen for »stagflation« (svagere vækst og højere inflation) stigende, ikke mindst på grund af de flaskehalsproblemer vi ser i industrien og på arbejdsmarkedet.

Forsker: Lange udsigter til masseproduktion af kunstigt kød

Der er lang vej, inden dyrkning af stamceller udtaget fra et donordyr udvikler sig til masseproduktion af kunstigt kød.

- Teknologisk Institut har gennemgået den tilgængelige litteratur og sammenfattet muligheder og udfordringer ved denne teknologi. Litteraturen viser, at til trods for at muskelcelleproduktion er teknisk mulig i lille skala i laboratoriet, da er mange væsentlige spørgsmål stadig uafklarede, skriver seniorkonsulent Christian Sylvest Vestergaard på instituttets hjemmeside.

Et af problemerne er at producere muskelstrukturer, der er tykkere end cirka 1 mm, hvorfor udskæringer (fx bøffer og stege) ikke kan frembringes.

 

Læs også