Ukraine-noter Nord uge 10-22

Ukrainere kan få forlænget deres ophold i Danmark

Ukrainere, der under normale omstændigheder skal forlade Danmark, når de får en udrejsefrist af de danske myndigheder, kan ansøge om at få fristen udskudt på grund af den nuværende krig.

Nu, hvor der er kaos i Ukraine, og flyafgange ind og ud af landet er suspenderet, oplyser Udlændingestyrelsen og Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), at ukrainske statsborgere kan søge om lov til at blive i Danmark, selvom de har fået en udrejsefrist og besked på at forlade landet. Turister kan også søge om at forlænge deres ophold.

De danske myndigheder har lavet en informationsside vedrørende ukrainske statsborgere på www.nyidanmark.dk. Her kan man på sprogene dansk og engelsk læse, hvordan man kan ansøge om at forlænge sit ophold i Danmark.

 

Drag omsorg for dine medarbejdere

Mange ukrainske medarbejdere i dansk landbrug står i en meget vanskelig situation på grund af krigen i Ukraine. Derfor var Seges hurtigt ude med en opfordring om, at man støtter sine medarbejdere, da det kan være svært at være i Danmark på så lang afstand fra familie og venner i hjemlandet.

Seges opfordrede blandt andet til at være ekstra opmærksom på følgende:

  • Acceptér, hvis det er svært at fokusere på arbejdet, og at arbejdet går lidt langsommere end normalt.
  • Vær large med brug af telefon. Medarbejderne kan have brug for at kontakte deres familier i Ukraine.
  • Opfordrer medarbejderne til at dele deres bekymringer.
  • Hav forståelse for medarbejdernes eventuelle frustration over, at de er langt væk fra deres familier, som kan stå i en potentiel farlig situation.

Hvis man har tilmeldt sine medarbejdere L&F sundhedsforsikring, kan man få fem timers psykologisk krisehjælp.

 

Hvis man gerne vil hjælpe

Flere landboforeninger bød på krigens første dage ind med alt fra gode råd til hvordan man skal forholde sig, i forhold til sine ukrainske ansatte, til organisering af indsamlingssteder. Blandt andet landboforeningen Fjordland.

- Det er frygtelige beretninger, som vi hører fra Ukraine. Som landmænd og landboforening vil vi derfor gøre, hvad vi kan for at hjælpe og bakke helhjertet op om både ukrainere og Ukraine. I første omgang ved at dele informationer om de steder i Fjordlands område, hvor man kan bidrage med hjælp, sagde Lars Kristensen, næstformand i Fjordland og selv mælkeproducent med fem ukrainske medarbejdere.

Fjordland har samlet og offentliggjort en række indsamlingssteder på deres hjemmeside.

Læs også