Nye projekter får støtte fra GUDP

14 projekter har netop fået tilsagn om støtte fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram, GUDP.

Opdræt af græshopper, pesticidfri raps og bekæmpelse af agersnegle i landbruget. Sådan lyder nogle få af de udviklingsprojekter, som netop har fået en god nyhed fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP). Projekterne har tilsammen fået tilsagn om ca. 89 millioner kroner i første tildelingsrunde i 2018.
 
Fælles for de 14 projekter er, at de fremmer grøn bæredygtighed i den danske fødevaresektor. GUDP’s målsætning er netop at løse nogle af de klima- og miljømæssige problemer, samfundet står overfor og samtidig skabe vækst og sikre arbejdspladser i sektoren.
 
Et af projekterne handler om at forædle planter, som er specielt egnede til økologisk dyrkning. Det sker blandt andet ved at udvikle en model for såkaldt genomisk selektion, så man fremmer egenskaber, der øger næringsstofudnyttelse, ukrudtskonkurrence og sygdomsresistens i økologisk dyrkning.
 
Projektet har fået tilsagn om godt fire millioner kroner fra GUDP, og det vækker glæde hos folkene bag projektet.
 
- Der er et store muligheder i dette projekt, og støtten betyder, at vi får bedre mulighed for at udfolde potentialet. Hvis vi bliver bedre til at udvikle nyere og bedre sorter specifikt til økologisk dyrkning, kan det reducere udbytteforskellen mellem konventionel og økologisk avl. Jeg ser meget frem til at komme i gang med arbejdet, siger projektleder Jesper Fog-Petersen fra Økologisk Landsforening.
 
Senere i 2018 tildeles der støtte i GUDP’s anden runde, som forventes at åbne for ansøgninger i slutningen af maj. I den forbindelse afholder GUDP informationsmøde i København d. 7. juni og i Vejle d. 12. juni.
 
Den samlede oversigt over projekter, der har fået støtte, kan ses på Miljøstyrelsens hjemmeside under GUDP-sekretariatet

Læs også