Undgå græstab hos øko-køerne

De kolde forårsnætter holder græssets vækst i dvale. Sætter man køerne på græs hele dagen netop nu, vil det kunne betyde et tab på 25-30 procent af græsmarkernes udbytte gennem sæsonen, lyder det fra økologi- og kvægrådgivere hos Velas.

GRÆS Som altid i midten af april sprang økokøerne ud af staldene og ud på de grønne græsmarker efter en lang vinter på stald. Men i år var både april og begyndelsen af maj helt usædvanligt præget af meget lidt regn samt kolde dage og især nætter.

- Det har givet græsset meget dårlige vækstbetingelser, og derfor er det for tidligt at lukke køerne ud i hele og halve dage - faktisk vil det være skadeligt for sæsonens græsudbytter, fortæller Steen Wessel, kvægrådgiver hos Velas.

-  Lige nu ser vi pæne, grønne marker over hele landet, men græssets tilstand er sådan, at køerne lynhurtigt vil kunne æde i bund, og så ender vi med en dødbidning i starten af sæsonen. Det vil på sigt få konsekvenser for græsset produktion og vækst og kan nemt betyde et tab på 25-30 procent i sæsonens udbytter - samtidig smider vi det bedste foder, som er det, der kommer op i maj, siger Steen Wessel.

Han bliver bakket op af Peter Mejnertsen, økologichef i Velas, som peger på, at fotosyntesen er alfa omega, når græsset skal op igen gennem sæsonen.

- Når græsset bliver ædt i bund, bliver bladmassen for lille til at få en ordentlig fotosyntese. Det går ud over genvæksten, og man kan risikere at have marker, hvor man ikke kan opnå de nødvendige slæt for sommeren og efteråret, siger Peter Mejnertsen.

Samtidig er en af de store risici ved at sende køerne på græs for tidligt, at man nemt kan komme til at tildele køerne mere areal, hvis de hurtigt får spist toppen af det, der står derude nu. Når græsset så begynder at komme op, har man løbende taget så store arealer ind til afgræsning, at dyrene simpelthen ikke kan nå at passe det.

-  Man ender med at stå i slutningen af maj med alt for meget græs på arealerne, og så går det i stængel og buskgræs og bliver vraget af køerne. Det er langt hen ad vejen tabt udbytte, og det er ligesom at vælte mælkekartonen og se mælken løbe ud, siger kvægrådgiver Steen Wessel, der derfor anbefaler, at man begrænser dyrenes tid ude på nuværende tidspunkt – helt ned til 2 – 3 timer om dagen til vejret er blevet lunere.

Økologireglerne siger, at man skal tilstræbe at have køerne på græs fra 15. april til 31. oktober, men under forudsætning af, at vind, vejr og vækst er til det.

jba

Læs også