Fosfor afgør udbyttet indenfor de første seks uger af væksten

Langt mindre P end hidtil anvendt – men på det rigtige tidspunkt i den tidlige vækst af frøgræs- og kornafgrøder kan give flere strå pr. plante. - I dag ligger op til 1.500 kg P/ha bundet i markjorden, lyder det fra forsker.

Ofte er der ingen symptomer på P-mangel på afgrøden. 90 procent af den tilførte fosforgødning bindes i jorden utilgængeligt for planterne. – Det er i dag en P-pulje på rundt regnet 1.500 kg P/ha i danske marker, fortæller Søren Husted. Nogle gødningsstoffer bevæger sig utroligt langsomt i jorden. - Fosfor skal således have 320 år for at flytte sig 10 cm, fortæller Søren Husted.

Fosfor styrer græs- og kornplanters evne til at danne sideskud.Derfor må planterne ikke mangle P i den første, kritiske periode efter fremspiringen. Det er nemlig i den periode, at planterne bruger det meste af deres fosfor.Det fastslog Søren Husted, som er professor på Københavns Universitet, i sit indlæg på frøfirmaet DSV’s avlermøde i Middelfart for nylig.- Det er indenfor de første seks uger efter græs- og kornplanternes fremspiring, at der bare skal være nok P lige ved de små kimplanters rødder. Ellers går det ud over udbyttet via færre sideskud, som P er styrende af.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også