bannerPos

- Det kan vi umuligt nå på så kort tid og uden at vide hvor

- Det er helt slemt, og jeg kan overhovedet ikke se, hvordan vi får de mange efterafgrødearealer placeret, siger Helge Lorenzen, chefrådgiver i LandboSyd. Mange markbrug er færdige med markplanerne og er i gang med at disponere.

AF: JØRGEN P. JENSEN

FAGJOURNALIST
06-11-2019 08:00
Chefrådgiver Helge Lorenzen, Landbosyd, kan umuligt se, hvordan markplanerne allerede for 2020 kan ændres til at rumme over 600.000 hektar efterafgrøder med regeringens ambition om 380.000 hektar målrettede efterafgrøder. Mange markbrug er færdige med markplanerne og er i gang med at disponere.

- Det er fuldstændigt tosset.

Det er den spontane kommentar fra chefrådgiver Helge Lorenzen, Landbosyd, da Effektivt Landbrug i går eftermiddag (tirsdag) fortæller ham om regeringens fremrykning af arealet med målrettede efterafgrøder til at nå 380.000 hektar allerede i 2020.

- Vi er langt fremme i markplanlægningen for 2020, mange er færdige og i gang med at disponere. Et så store antal hektar med efterafgrøder vil vi slet ikke kunne få ind i markplanerne så sent.

Mindre vintersæd

Det vil kræve langt mere vårsæd og nedgang i vintersæd- og vinterrapsarealerne med betydelig nedgang i den økonomiske indtjening til følge – vel nok 2.000 til 3.000 kroner pr. hektar. Og dertil omkostninger med at etablere de mange efterafgrødearealer.

- Det er helt slemt, og jeg kan overhovedet ikke se, hvordan vi får de mange efterafgrødearealer placeret. Er der lavet det kort, der viser, hvor arealerne skal placeres, spørger Helge Lorenzen.

Desuden vil det blive endnu vanskeligere at nå et få sået så store efterafgrødearealer set ud fra, hvor store problemer det nuværende areal har givet.

Ikke omdriftsareal nok

Han understreger, at konsulenterne hidtil har medvirket positivt til at få etableret efterafgrøder og motiveret landmændene til at tage efterafgrødearealer ind.

- Det kan vi umuligt nå på så kort tid og uden at vide hvor. Vi har kun november, december og januar til at færdiggøre markplanerne, inden forårsarbejdet går i gang, og vi konsulenter skal i gang med at ansøge om arealerne. Det kan jeg slet ikke se mig ud af, det må jeg sige.

Helge Lorenzen ser heller ikke omdriftsareal nok til at rumme 380.000 hektar målrettede efterafgrøder sammen med 240.000 hektar pligtige efterafgrøder og 35.000 hektar husdyrefterafgrøder.

- Det giver 655.000 hektar efterafgrøder, der skal findes plads til på det nuværende omdriftsareal. Mange skal i så fald bruge en betydelig del af deres areal på efterafgrøder og kan ikke have vinterafgrøder, fastslår den sønderjyske chefrådgiver.

jpjensen@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 41 76 84

Arla-mælk uden genmodificeret foder

Øget efterspørgsel i Europa og optimeret logistik er baggrunden for, at Arla fra 1. april 2021 beder alle sine danske konventionelle landmænd om at skifte til foder, der ikke er genmodificeret.

Coop vil fremme grøn omstilling blandt fødevareproducenter

Coop har lanceret et nyt initiativ, Coop Klimafunding. Det skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne.

Coop vil fremme den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter

Nu lancerer Coop et nyt initiativ, Coop Klimafunding, der skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne. Ansøg allerede nu om at blive en del af Coop Klimafunding.

Miljøministeren stopper jagt på fire truede fuglearter

Miljøminister Lea Wermelin vil sætte en stopper for jagt på fire fuglearter i Danmark, hvoraf tre arter er truede globalt, og en art er i tilbagegang i Danmark. Et enigt vildtforvaltningsråd står bag ministerens beslutning.

Landbrugskommissær afkræves svar ovenpå opsigtsvækkende melding

En række danske EU-parlamentarikere og en flok af deres udenlandske kolleger kræver svar fra EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski omkring meningen for Twitter-opdatering, hvor dansk svineproduktion bliver problematiseret.

Jerseymælk fra stald til forbruger

Lapp Valley Farm nær byen New Holland i Pennsylvania, USA, sælger is i lange baner fra sine 80 jerseykøer til kunder fra nær og fjern, fordi de selv laver 16 slags meget velsmagende is og giver kunderne en god oplevelse.

Udsigt til en lavere ukrainsk hvedeproduktion i 2020

I Central og Vesteuropa kan vi allerede nu konstatere, at hvedehøsten i 2020 umuligt kan nå op på de produktionstal, der gjorde sig gældende i 2019. Østpå i Ukraine tegner det heller ikke for godt for hvedehøsten i 2020.

Eksporten kører fint

Der er kommet godt gang i eksporten af afgrøder igen, efter en usikker periode med handelskrig, coronavirus og afrikansk svinepest i Kina. Det viser nye tal fra det amerikanske landbrugsministerium.
Side 1 af 1774 (35466 artikler)Prev1234567177217731774Next