Sådan undgår du at overtræde reglerne for efterafgrøder

De seneste år har antallet af overtrædelser på særligt målrettet kvælstofregulering været højt. Landbrugsstyrelsen fortæller nu, hvad du skal være opmærksom på for at undgå at overtræde efterafgrødereglerne.

Landbrugsstyrelsen sætter igen i år fokus på at undgå fejl i kontrollen af efterafgrøder

- Det gør vi, fordi der fortsat er en del overtrædelser, som betyder, at kravet om målrettede efterafgrøder ikke opfyldes, skriver styrelsen i en nyhed på sin hjemmeside.

Her kan man læse tre råd til at undgå de mest typiske overtrædelser, som styrelsen finder på sine kontroller.

- Du skal huske, at dine efterafgrøder skal efterfølges af forårssåede afgrøder, blomsterbrak eller bestøverbrak

Landbrugsstyrelsen

Det første råd er: Tjek, at efterafgrødernes dækningsgrad er tilstrækkelig.

- Hvis du kan se, at efterafgrøden ikke når at blive til noget, skal du rette din indberetning. Har du søgt tilskud til frivillige målrettede efterafgrøder, skal du trække arealet ud af fællesskemaet. For pligtige og husdyrefterafgrøder eller obligatoriske målrettede efterafgrøder skal du nedskrive arealet i Gødningskvote og Efterafgrøder-skemaet, skriver styrelsen.

Du kan nå at nedskrive arealer frem til, at der er anmeldt kontrol på bedriften.

Muligt at så efter den 20. august

Hvis du ikke har nået at så efterafgrøder til fristen den 20. august, kan du så efterafgrøderne frem til den 7. september og angive det senere etableringstidspunkt i Gødningskvote og Efterafgrøder-skemaet.

Du får et træk i gødningskvoten for at opveje den mindre effekt af efterafgrøden, til gengæld er kravet til dækningsgraden mindre, når du sår senere.

Det andet råd fra styrelsen er: Du skal sikre, at din indberetning af målrettede efterafgrøder er korrekt.

- Tjek, at du har udlagt målrettede efterafgrøder og alternativer på de arealer, hvor de er indberettet i fællesskemaet. Frem til og med den 10. september kan du ændre placeringen inden for det ID15-område, hvor du har fået tilsagn.

Du kan desuden flytte dine efterafgrøder og alternativer til andre ID15-områder inden for samme kystvandopland, hvor du eller andre ansøgere har fået tilsagn til marker.

Husk forårssået afgrøde

Råd nummer tre er: Din efterafgrøde skal efterfølges af en forårssået afgrøde.

- Du skal huske, at dine efterafgrøder skal efterfølges af forårssåede afgrøder, blomsterbrak eller bestøverbrak. Kravet gælder for alle arealer med efterafgrøder, det vil sige pligtige, husdyr- og målrettede efterafgrøder. Alternativet efterafgrødeblandinger med kvælstoffikserende arter skal altid efterfølges af forårssåede afgrøder.

- Hvis du benytter alternativerne brak eller brak langs vandløb og søer, skal arealerne enten fortsætte som brak, eller der skal etableres forårssåede afgrøder.

Som noget nyt er du undtaget fra krav om forårssåede afgrøder, hvis arealerne indgår i en tilskudsordning eller projekt med permanent udtagning pr. 1. januar 2025.

Derudover kommer Landbrugsstyrelsen med et lille opråb til landmænd med præcisionslandbrug:

- Erfaringer fra sidste års kontrol viser, at mange ikke havde de nødvendige logfiler tilgængelige, og de kunne derfor ikke fremvise dem i forbindelse med kontrollen. Det betød desværre, at tilmeldte marker blev underkendt, da kravet om logfiler ikke kan fraviges.

Målrettet kontrol

I takt med, at Landbrugsstyrelsen har opdaget flere fejl hos landbrugerne, har den gjort dens kontrol mere målrettet mod de landbrugere, hvor satellitdata for eksempel indikerer, at der kan være tvivl om, hvorvidt der er sket en korrekt etablering af de målrettede efterafgrøder.

- Det betyder, at landbrugere, hvor vi vurderer, at der er stor risiko for fejl, vil blive kontrolleret hyppigere. Det betyder også, at antallet af kontroller af landbrugere, hvor data indikerer, at efterafgrøderne er etableret, bliver mindsket.

Landbrugsstyrelsen foretager kontrolbesøg af efterafgrøder og alternativer fra den 10. september til 19. oktober. Derudover kontrollerer styrelsen efterafgrøder i majs helt frem til destruktionsfristen 1. marts 2025.

- Dækningsgraden kontrollerer vi med udgangspunkt i den såkaldte trappemodel. Da kontrolperioden typisk strækker sig over flere uger, vil kravet til dækningsgraden i starten af kontrolperioden ikke være det samme som i slutningen af kontrolperioden. Der skal dog til enhver tid være en jævn fremspiring af efterafgrøder eller alternativer.

- Vi kontrollerer, om dine efterafgrøder efterfølges af en forårssået afgrøde eller brak i 2025, bl.a. ved at bruge din indberetning i fællesskemaet i 2025 samt satellitdata i sommeren 2025 til at afgøre, hvad der efterfølger efterafgrøden, lyder det.

Læs også