Større egenproduktion af kvælstof for planteavlere

Med nogle få velovervejede omlægninger i sædskiftet mener Niels Kjær Tvedegaard ved Randers at kunne fortsætte sin økologiske planteproduktion på 550 hektar uden de store konsekvenser som følge af en reduktion af importen af konventionelle næringsstoffer. Kravene om 50 procent kulstofopbyggende afgrøder kan blive en større udfordring, vurderer han.

Så skal der høstes. Her først på ugen mangler Niels Kjær Tvedegaard fortsat lidt korn, blandt andet rugen. Herefter går det løs i hestebønnerne, der også er klar til at tærske. Fotos: Bøje Østerlund Ukrudtsstyring er lige så vigtigt for økologiske planteavleres sædskifte som kvælstofbalancer. Niels Kjær Tvedegaard nær Randers tromler i stubben med en glat tromle straks efter høst for at få ukrudtsfrøene til at spire. I tørreriet ligger blandt andet et stort parti økologisk timothe af sorten Lischka, der er en af de frøafgrøder, Niels Kjær Tvedegaard dyrker til DSV.

På Harridslevgård nær Randers regner landmand og agronom Niels Kjær Tvedegaard på næringsstofbehovet for sine økologiske afgrøder.

Den 75 hektar store planteavlsbedrift, han i 2000 overtog efter sin far, er i mellemtiden udvidet til nu at omfatte 550 hektar i markplanen, heraf ejer Niels Kjær Tvedegaard selv de 320 hektar, mens resten er tilforpagtet. Alt drives økologisk og det tidligste blev omlagt for 22 år siden.

Vil du læse mere?

Køb abonnement her

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også