- Det kræver is i maven ikke at komme for tidligt i gang

- Vi sætter høj stub, da vi kun skal have selve frøstanden med, og det kan være rigtig hårdt for mejetærskeren at få de seje stængler igennem, fortæller Jørgen Elgaard, Hesselagergaard gods, der høster hamp på andet år.

- Vi lagde om til økologi for fire år siden, og det er andet år, vi har hamp i sædskiftet, siger Jørgen Elgaard, der har været driftsleder på Hesselagergaard gods i 20 år. Der anvendes denne vogn med mobiltørring til hjemtransport af de knap et tons hampfrø per hektar. Skulle der komme regn i høstperioden, tørrer de opretstående og åbne hampmarker hurtigt op igen. Derfor er det som regel ikke et problem at høste helt hen mod 1. november. - Mejetærskeren skal indstilles på samme måde som til høst af vinterraps, fortæller Henrik Holm, som de sidste 16 år har været ansat i markbruget på Hesselagergaard gods. Hampfrøene er forholdsvis små - her på vej til renseri og oplagring. De nyhøstede hampfrø renses og kommer op i amerikanersiloen inden leveringen til Danish Agro og Møllerup Brands. - Vi sætter høj stub, da vi kun skal have selve frøstanden med, og det kan være rigtig hårdt for mejetærskeren at få de seje stængler igennem, fortæller Jørgen Elgaard. Frarensningen, efter at hampfrøene har været en tur over renseriet, viser for denne mark mange ukrudtsfrø - især fra agerkål, som kan blive et problemukrudt. - Under de bedste høstforhold kan man påregne at få op til 70 procent af frøene høstet og afregnet, siger Jørgen Elgaard, der viser, hvor let frøene bankes af stænglen. I vækstsæsonen er hamp meget hurtigtvoksende og bladrig, så den giver ikke ukrudt mange chancer. Her ved høst er den imidlertid kun en smal frøstand uden blade, hvilket gør den nem at høste. Hjem at læsse af. I øjeblikket ligger afregningen til Danish Agro på omkring 16 kroner per kg hampfrø.

Hesselagergaard gods på det sydøstlige Fyn har i starten af denne uge høstet sine 35 hektar med hamp.

- Udbyttet har været tilfredsstillende med omkring 1.000 kg frø per hektar på den ene af vores to hampmarker, hvor jorden er mest sandet. Derimod har udbyttet på den anden mark med lerholdig jord kun ligget på nær de 700 kg per hektar, fortæller driftsleder Jørgen Elgaard i traktoren på vej ud i marken med kornvognen.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også