Naturens nøddeknækker knuser pesticidrester
Aarhus Universitet har fundet et enzym, der fungerer som en molekylær nøddeknækker til at knuse genstridige stoffer.

Den nye viden forventes at kunne bruges til at udvikle specielle bakteriestammer, som lever af at nedbryde eksempelvis pesticider. Derfor forventer forskerne, at det kan få stor betydning for fremtidens anvendelse af pesticider i landbruget. Foto: Kasper Stougård
Forskere fra Aarhus Universitet har i coli-bakterier fundet et enzym, C-P lyase, der sætter bakterier i stand til at nedbryde meget stabile kemikalier. Forskernes opdagelser viser, at når enzymet lukker sig sammen, så bliver de svært nedbrydelige kemikalier, som PFAS eller pesticider, fanget inde i midten, hvor de nedbrydes.
Vil du læse mere?
Kære læser, denne artikel fra Effektivt Landbrug er låst.
Kvalitetsjournalistik kræver research, ekspertise og adgang til relevante kilder.
Men vi vil rigtig gerne tilbyde dig et digitalt abonnement i 10 uger for kun 10 kroner om ugen.

Læs hele artiklen
Få straks adgang til at læse hele artiklen uden abonnement. Det koster kun 15 kr.
Allerede abonnent? Log ind her