Flere steder på Sjælland har både jord og sukkerroer været så frossen, at roeoptagningen måtte stoppe. Sådan har det ikke været på Lolland, hvor der hele tiden har været fuld gang i de røde og gule optagere.

- Vi kører bedre på den ret tørre og faste jord, end da det regnede først i november, fortæller Rune Carlsen, der er pilot på den ene af Halsted Maskinstations i alt tre Rexor Grimme-optagere.

- Men hvis roerne er direkte frosne i jorden, skal de leveres inden for få dage efter optagningen for ikke at begynde at rådne.

Halsted Maskinstation, der ligger ved Nakskov på det vestlige Lolland, har således ikke været ramt af stop i deres optageplan for sukkerroer.

- Snelaget har hjulpet med at lægge et isolerende lag over roerne og holde dem frostfrie, fortsætter Rune Carlsen, mens optageren arbejder sig problemfrit ned gennem roerækkerne.

Svingende udbytte

Denne roemark er ligesom mange andre roemarker slemt dækket af højt ukrudt.

- Melderne stopper indføringen af roerne, så jeg må stoppe og bakke ind imellem, fortæller den erfarne pilot.

Udbyttet i årets sukkerroer svinger ifølge Nordic Sugar meget. Sukkerprocenten er ikke for høj med 17,6 procent for Nakskov-fabrikken og en noget lav renhed.

På den aktuelle mark, som Rune Carlsen kører i, vurderer han, at udbyttet ligger lidt lavt på cirka 80 tons pr. hektar af optagne og snavsede roer. Ofte rammer han de 100 tons pr. hektar.

- Så svinder der normalt 10 procent af vægten, når roerne har været gennem en rense/læsse-maskine og bliver leveret. Det endelige udbytte i tons sukker pr. hektar har for vores vedkommende i år ligget omkring 15 tons pr. hektar, hvilket er et fornuftigt udbytte.

Flere roer næste år

Halsted Maskinstation tager normalt op mod 2.000 hektar sukkerroer op hvert år på Vestlolland.

- Der har generelt været en nedgang i roearealet her i området. Men næste år forventes der igen at blive flere roer.

- Jeg kører normalt med en hastighed på 7,5 - 8,0 kilometer i timen med denne Grimme-optager – lidt langsommere med alle de ukrudtsmelder i denne mark, fortæller Rune Carlsen, der typisk kører 14-15 timer om dagen.

Planter