97 procent af stikprøverne fra frugt, grønt og korn viser, at selv om der er rester af sprøjtemiddel, så er grænseværdien overholdt, skriver DTU Fødevareinstituttet.
Generelt har dansk produceret frugt og grønt færre rester af sprøjtemidler end udenlandsk.
Det fremgår af den årlige pesticidrapport med data fra den danske pesticidkontrol i 2022 fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.
Pesticidrester er fundet i 51 procent af den danske frugt. Kigger vi ud i Europa, er tallet 86 procent for frugt høstet i Europa, og 83 procent når frugten er dyrket uden for EU.
Omkring 20 procent af de danske grøntsagsprøver indeholder pesticidrester. I EU er antallet 58 procent af prøverne, og uden for EU er tallet 56 procent. De danske tomater er fri for sprøjtemidler, mens der er fundet rester i 62 procent af de udenlandske.
2.176 prøver er blevet kontrolleret og analyseret for pesticidrester i 2022. Prøverne er fordelt på 255 forskellige typer af fødevarer. Kontrolprogrammet omfatter både stikprøver og mistankeprøver.
34 prøver blev vurderet til at kunne udgøre en sundhedsmæssig risiko eller at en sundhedsmæssig risiko ikke kunne udelukkes.
Der er oftere fundet mere end ét pesticid i samme prøve, når det gælder udenlandske fødevarer sammenlignet med de undersøgte danske varer. Mere end ét pesticid er fundet i 43 procent af de udenlandske prøver, mens det kun er tilfældet for 7,5 procent af de danske prøver.
Rester af pesticid er desuden fundet i 3,6 procent af de økologiske fødevarer, hvilket svarer til otte prøver af de 224 vegetabilske prøver i Pesticidrapporten.
Forskerne følger nøje med i den samlede mængde sprøjtemidler i vores kost, for at holde øje med om de kan udgøre en sundhedsmæssig risiko for sundheden, selv om grænseværdierne bliver overholdt.
DTU Fødevareinstituttet vurderer, at de pesticidrester, der forekommer i fødevarer på det danske marked, generelt udgør en ubetydelig sundhedsmæssig risiko.
I de danske og udenlandske fokusafgrøder (gulerødder, jordbær, tomater, pærer, æbler og hvede) har andelen af prøver med pesticidrester ligget på et nogenlunde stabilt niveau de seneste fem år. Udsving ses mellem de enkelte år, men der er ikke grundlag for at konkludere markante tendenser i udviklingen.