Er du klar til håndtering og tørring af den kommende høst?

Selvom kalenderen kun skriver marts, er det allerede nu, vi skal gøre os tanker om håndteringen af den næste høst.

Af Hans Kudahl, planteavlsrådgiver ved Fjordland

Hvert år sker der store skader på korn- og frøpartier, og det kan blive rigtig dyrt. Dette er i sig selv godt gammeldags træls. Men endnu værre er det, når man finder ud af, at skaden let kunne have været undgået. Så hvad er vigtigt at have fokus på, når høsten er i hus, og hvad skal du gøre inden?

Få et overblik

Lav en tjekliste med de punkter du ved, der skal gennemgås.

  • Er de tomme lagre fejede og blæst rene?
  • Hvordan har selve anlægget det? Var der nu et leje, der begyndte at hyle sidste år eller nogle remme, der burde strammes?
  • Var der problemer med skadedyr i vinters, som skal kommes til livs?
  • Blev nogle af pansertoppene kørt i stykker af en frontlæsser, så der skal bestilles nogle ekstra? Og når du nu alligevel skal handle, var det så ikke en god idé at få et kornspyd og en fugtmåler?

Og lav så en plan. Afgrødehåndtering er et håndværk på lige fod med at dyrke afgrøderne. Her handler det også om rettidighed. Vær på forkant – selvom det føles som om, der er langt til høst, så er den lige rundt om hjørnet, når tiden begynder at flyve i takt med forårsarbejdet.

Fokuspunkter

Generelt når man har et kornlager, hvad enten det er et planlager eller en silo, er der en række særligt vigtige ting, man skal være opmærksom på både før, under og efter høsten.

Rengøring:

Det er uhyre vigtigt, at lagrene er rene – som i rigtig rene. Både fordi det er den bedste måde at bekæmpe skadedyr på, men også i forhold til eventuelle fremavls- eller konsumkontrakter. Få fejet grundigt og brug trykluft til at blæse alle hjørner og sprækker ud med.

Hvis man påtænker at vaske lageret ned, så stop. Vand er no-go. Dette vil kun skubbe til udviklingen af skimmelsvampe og mug.

Indlægning på planlager:

Når man fylder planlageret, er det vigtigt at dimensionere stakken efter luft kapaciteten. Stakken må være 2,5-3,0 meter høj, hvis blæserkapaciteten er til det. Sørg også for at blande kornet lidt, så man ikke for eksempel lægger vådt korn i den ene side af stakken og tørt i den anden. Luften vælger altid den letteste vej op, og det er ikke igennem det fugtige.

Derudover er en jævn indlægning også uhyre vigtig.

Tørring:

Tørring skal ske straks efter høst. Det er også langt nemmere at tørre det i høst end i efteråret.

Kornet nedtørres til ønsket vandprocent. Kontrollér løbende i tørreprocessen og tjek, at hele partiet er tørt (under 15 procent vand), før der stoppes.

Korn under 20 procent vand skal have 200-300 kubikmeter luft i timen pr. ton, mens korn over 20 procent skal have 300-400 kubikmeter.

Der bør kun tilsættes varme, hvis kornet er under 20 procent vand, ellers er der stor risiko for kondensdannelse. Gennemløbstørrerier er selvfølgelig en anden snak.

Når kornet er nedtørret, er det meget vigtigt, at det køles ned til under syv grader.

Kontrol/beluftning:

Efter høst tjekkes lageret løbende – gerne flere gange i måneden. Kornet beluftes et par gange i løbet af efteråret/vinteren, når temperaturen udenfor et kommet under fem grader, og gerne i frostklart vejr. Beluft i cirka et døgn. Har man en amerikanersilo med omrøring skal dette køre i et til to døgn for at være sikker på, at hele siloen er omrørt.

Læs også