Amerikanske myndigheder: Glyphosat ikke årsag til kræft

Brug af glyphosat er ikke kræftfremkaldende. Det slår det amerikanske miljøbeskyttelsesagentur fast.

Hvis man bruger glyphosat på den måde, det anbefales af producenten, er aktivstoffet ikke kræftfrenkaldende eller på anden måde farligt for helbredet.

Det fastholder EPA, det amerikanske miljøbeskyttelsesagentur, der i flere omgange har undersøgt stoffet for mulige skadelige virkninger.

- EPA finder fortsat, at der ikke er nogen risiko for helbredet, når glyphosat bliver brugt korrekt i forhold til de nuværende anbefalinger, og finder også, at glyphosat ikke er kræftfremkaldende, skriver miljøbeskyttelsesagenturet i en udtalelse.

Udmeldingen kommer, efter at to personer med succes har sagsøgt Round-up-producenten Monsanto for at have været skyld i kræft, og efterfølgende er blevet tilkendt et millionbeløb i erstatning.

Usikker betydning

Alt i alt er der rejst over 11.000 sager med et lignende indhold. Det er endnu uvist, hvilken betydning agenturets undersøgelse vil få for de mange sager, men agenturet melder samtidig ud, at man fremover vil lave en plan for, hvordan landmænd kan bruge stoffet på den bedst mulige måde.

Det hilser den amerikanske landbrugsminister, Sonny Perdue, velkomment.

- Hvis vi globalt skal kunne brødføde 10 milliarder mennesker i 2050, får vi brug for alle mulige værktøjer i fødevareproduktionen, inklusiv glyphosat. USDA (USAs landbrugsministerium, red.) hilser EPA's forslag om en registreret tilladelse velkommen, for den er baseret på fakta, og bakker andre undersøgelser om, at glyphosat ikke er kræftfremkaldende, op, siger han.

Appel

Også hos Bayer, der sidste år opkøbte Monsanto, er man godt tilfredse med udmeldingen.

- Hos Bayer har vi en stærk tro på, at videnskaben støtter teorien om, at pesticider, der er baseret på glyphosat, er sikre for sundheden. Således også denne, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Selskabet har nu appelleret de sager, hvor de er blevet dømt til at betale over 150 millioner dollars i erstatning til kræftramte.

Glyphosat er fortsat tilladt at bruge i EU-landene, men er kun tilladt frem til 2023. Stoffet er med afstand det mest brugte bekæmpelsesmiddel i landbruget. I 2017 blev der brugt 1.240 tons glyphosat i dansk landbrug, viser tal fra Miljøstyrelsen.

Læs mere om Glyphosat

Glyphosat – gift eller guld? Læs med her, når vi går i dybden med emnet i over 100 indsigtsgivende artikler om glyphosat.

Læs mere her

Læs også