- Vi skal være hjemme igen inden 1. februar.

Ib Hjorth på Udbyneder Østergaard ved Havndrup vil sikre sig at have februar måned til sin fulde rådighed næste år og stiller derfor betingelser forud for en 14 dages ferie til Tenerife i januar 2020.

- Det var simpelthen alletiders, vi fik pløjet så meget i februar måned i år. Det var tilpas tørt og en af grundene til, at vi fik etableret afgrøderne så godt. Vi kunne jo også tage afsted i julen, forsøger han sig uden held og anerkender derefter, at det er tid at bestille feriehus og flybilletter til Tenerife, hvis man selv vil bestemme tid og sted.

- Men så skal det altså også være i januar, gentager han endnu engang til Majbritt inde på kontoret.

Høster med øjnene

Modsat mange kolleger tør Ib Hjorth godt være både begejstret, opstemt og ubetinget tilfreds med sine knapt 1.200 hektar økologiske afgrøder lige nu.

- Jeg høster med øjnene, og det er glæden ved at være landmand, så det vil jeg have lov til, lyder den begejstrede melding om afgrøderne lige nu.

Udbytter som seks tons i vårbyggen, seks til syv tons i rugen, 300 kg mere pr. hektar end sidste år i frømarkerne samt hestebønner i en helt anden liga end sidste år, ryger det ud af munden på den glade økolog, der hellere bruger kræfterne på de positive forventninger end at lade sit humør ødelægge af alt det, der kan gå galt.

- Fiaskoen sidste år med hestebønnerne fik nogle til at droppe afgrøden, men jeg tænkte, det kan ikke ske to år i træk, så jeg har 210 hektar med Fuego hestebønner og udlæg til frøgræs i det hele.

Aftaler om mejetærskerhjælp

Med stort fokus på forventninger og glæden ved det, der kommer, skynder Ib Hjorth på håndværkerne, der er ved at lægge sidste hånd på en større udvidelse af tørre- og lagerkapaciteten for afgrøderne.

- Her i maskinhuset har vi fået lagt dette store tørregulv, hvor vi både kan køre med en gummiged og bakke ind for at læsse af. Så kan vi komme af med frøet lige fra mejetærskeren uanset, hvor vådt, det er.

Til den forestående frøhøst har Ib Hjorth sikret sig aftaler om mejetærskerhjælp fra såvel driftsleder Morten Kjærgaard på Overgaard Gods og Henrik Simonsen i Skalmstrup.

- Frøgræsset er jo en højværdiafgrøde, som det godt kan betale sig at få bjærget rettidigt, og så kan jeg ikke nå det med min egen Lexion, lyder det fra den velforberedte planteavler.

Ib Hjorth er ikke typen, der venter et par dage mere i håbet om, at det kan tørre lidt mere.

- Vi er altid forberedte, så vi kan begynde første gang, chancen er til det, siger han.

Planter