Klimaet påvirker hvededyrkning negativt
Dyrkning af hvede bliver sværere i fremtiden, hvor stigende tørke truer den globale produktion af den populære afgrøde

Selv om det skulle lykkes for verden at overholde Paris-aftalens to graders temperaturmål, vil det påvirke verdens vigtigste afgrøde negativt. Det fastslår et nyt internationalt forskningsstudie med deltagelse af den fremtrædende professor i agroøkologi ved Aarhus Universitet Jørgen E. Olesen.
Afgrøden er hvede, der forsyner Jordens befolkning med ca. 20 procent af alle de kalorier, den indtager. Det er mere end dobbelt så meget som ris og majs tilsammen.
Den negative spiral for hvede skyldes stadig mere udbredt tørke. Forskernes analyser viser, at hvor det i dag kun er cirka 15 procent af det dyrkede hvedeareal, der påvirkes af alvorlig tørke, vil op til 30 procent blive påvirket i fremtiden, selvom Paris-aftalens klimaindsatser overholdes.
»Vi undgår ikke, at vandbegrænsninger vil blive meget alvorligt for hvede. Ikke en gang i en verden, der »kun« er to grader varmere. Og heller ikke hvis vi bekæmper klimaændringer gennem for eksempel de tiltag, der er en del af Paris-aftalen. Vi skal derfor under alle omstændigheder i gang med at tilpasse verdens fødevareproduktion til øget tørke og vandmangel,« udtaler Jørgen E. Olesen i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet.
Ifølge studiet, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Science Advances, kommer tørkepåvirkningen til at ramme en lang række af klodens førende hvedeproducerende områder ekstra hårdt, herunder USA, Australien og Europa.
Afgrøden er hvede, der forsyner Jordens befolkning med ca. 20 procent af alle de kalorier, den indtager. Det er mere end dobbelt så meget som ris og majs tilsammen.
Den negative spiral for hvede skyldes stadig mere udbredt tørke. Forskernes analyser viser, at hvor det i dag kun er cirka 15 procent af det dyrkede hvedeareal, der påvirkes af alvorlig tørke, vil op til 30 procent blive påvirket i fremtiden, selvom Paris-aftalens klimaindsatser overholdes.
»Vi undgår ikke, at vandbegrænsninger vil blive meget alvorligt for hvede. Ikke en gang i en verden, der »kun« er to grader varmere. Og heller ikke hvis vi bekæmper klimaændringer gennem for eksempel de tiltag, der er en del af Paris-aftalen. Vi skal derfor under alle omstændigheder i gang med at tilpasse verdens fødevareproduktion til øget tørke og vandmangel,« udtaler Jørgen E. Olesen i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet.
Ifølge studiet, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Science Advances, kommer tørkepåvirkningen til at ramme en lang række af klodens førende hvedeproducerende områder ekstra hårdt, herunder USA, Australien og Europa.