Majsdemo gav klart billede af sorter

Hedegaard A/S og Limagrain var sammen med landmand Gert Jonstrup ved Vrå værter for en majsdemo, hvor sorter og gødningsforsøg blev præsenteret.

Tirsdag aften afholdt Hedegaard A/S majsdemo hos Gert Jonstrup nær Vrå, hvor 25 landmænd – trods travlhed med at så vintersæd, ensilere græs og atter andre som allerede var gået i gang med at snitte majs – valgte at bruge en aften sammen med deres kollegaer i majsmarken for at se og høre om de nyeste og bedste majssorter.

Konsulenterne Thomas Jacobsen fra Limagrain og Henrik Mikkelsen, Hedegaard A/S gennemgik de 15 forskellige sorter, som Gert Jonstrup har med i afprøvningen i år. Og der var udpræget forskel på de enkelte sorter med hensyn til kolbedannelsen og modenhed.

- Vi må igen slå fast, at i Vendsyssel er vi så langt nord på, at det er vigtigt – selv med en god og lun sommer – at bruge de tidlige og middeltidlige sorter. Vi må ikke blive overmodige, da risikoen og dyrkningsusikkerheden er alt for stor med sildige sorter, sagde Henrik Mikkelsen.

Godt år

Ifølge konsulenterne tegner det til, at 2019 bliver et godt år for majsen, med fornuftige udbytter.

- De nye sorter flytter overlæggeren igen og igen, og med baggrund i demomarken hos Gert Jonstrup, og alle de andre demomarker, som Hedegaard og Limagrain har, anbefaler vi gerne Reason, KWS Arvid og SY Abelardo, for bare at nævne enkelte af de sorter, der har gjort det godt.

Henrik Mikkelsen understregede, at listen af gode sorter er lang, og forventede, at landmændene gik fra mødet med en bedre fornemmelse for deres ønskesorter 2020.

Altid behov for startgødning

Som en del af demomarken hos Gert Jonstrup var også et gødningsforsøg, hvor der var tildelt startgødning NP 20-9-0 med svovl i forskellige mængder.

- Vi har tildelt henholdsvis 0 kilo, 50 kilo, 100 kilo, 150 kilo og 200 kilo pr. hektar, og det har vist sig at give et super billede af, at nul startgødning virkelig koster udbytte, og at nul startgødning desværre skubber modningsprocessen meget, lød det fra Henrik Mikkelsen, der fastslog, at modningsprocessen skubbes helt op til tre uger uden startgødning.

hl

Læs også