Maskinstation klar til forårets komme
To helt nye maskiner, en 6155R John Deere traktor og en Väderstad Tempo F8 majssåmaskine, er netop ankommet til Hansens Maskinstation på Tuse Næs, hvor Peter Bo Hansen og Lasse Bo Hansen, far og søn, er klar til forårets komme.

Lasse Bo Hansen (til venstre) og Peter Bo Hansen, søn og far, driver Hansen Maskinstation A/S. Her foran de nyeste maskiner, der netop er blevet leveret.
På gårdspladsen foran de to store maskinhaller på Askemosegård på Tuse Næs nordvest for Holbæk står fire af de nyeste maskiner hos Hansen Maskinstation A/S klar.
To John Deere traktorer, henholdsvis en 6155R og en 8370R, samt en Samson PG 25 gyllevogn og en Väderstad Tempo F8 majssåmaskine. Og inden længe dukker yderligere to grønne traktorer op – en 7310R og en 6250R.
- Som en moderne maskinstation, der skal kunne klare kundernes ønsker og behov, er det nødvendigt med en god og velfungerende maskinpark, forklarer Peter Bo Hansen.
Siden januar 2018 har han sammen med sønnen, Lasse Bo Hansen, stået i spidsen for Hansen Maskinstation, tidligere Hald og Hansen Maskinstation I/S, der desuden driver 380 hektar. Sideløbende har Lasse Bo Hansen en lastbil til transport af gylle og materialer.
Rødder tilbage i 1970’erne
Maskinstationen blev grundlagt i 1970’erne af Jens Jensen, og i 2000 tog hans fætter, Peter Bo Hansen, over sammen med Lars Hald. Fra 1. januar 2018 blev det til Hansen Maskinstation og ejes nu i et A/S af far og søn.
Virksomheden, der har ni ansatte, inklusive de to ejere, udfører arbejde i hele Vestsjælland og har både landmænd og privatpersoner som kunder.
Hovedopgaverne i dag er kørsel med og spredning af restprodukter fra landbrug og biogasanlæg: Gylle, kompost, gødning og slam.
- Derudover har vi en del høstarbejde, ligesom vi presser halm i praktisk taget alle størrelser, såvel rund- som firkantballer. Desuden laver vi en del grovfoder.
Peter Bo Hansen oplyser i den sammenhæng, at der efter tørken i 2018 aktuelt ikke er for meget foder på markedet, men mange kvæg- og hestefolk reagerede i god tid i forbindelse med tørken og fik sikret sig en pæn mængde grovfoder.
Han peger videre på, at det ikke er alt græs fra eftersommeren 2018, der har den store foderværdi. Delt fordi det blev slået sent på året, dels fordi det nogle steder blev taget fra brakmarker.
- Det var først omkring den 1. august, at Fødevarestyrelsen gav dispensation til at brakmarker måtte slås, men det var for sent i forhold til at få en god kvalitet.
Præcisionsarbejde til rette tid
På spørgsmålet om der er sket ændringer, fra Jens Jensen etablerede maskinstation til i dag siger Peter Bo Hansen:
- Kunderne er meget mere bevist om, hvad og hvornår de vil have et stykke arbejde udført. I Jens’ tid ringede en kvægbonde og sagde, at han gerne ville have slået græs i den følgende uge. I dag ringer kunden og siger, at han gerne vil have græsset slået onsdag klokken 11, og er det godt vejr fra morgenstunden, ringer han og siger, at det skal være klokken ni.
- Når kunden agerer på den måde, er årsagen, at han skal sikre sig foder af højeste kvalitet. Hvor en ko i 1980’erne ydede 5.000 liter mælk om året, er det nu 12.000 liter. Og det kan kun lade sig gøre med absolut kvalitetsfoder.
Om fremtiden lyder det samstemmende fra Lasse Bo og Peter Bo Hansen, at »den er spændende«.
- Ingen ved, hvad der kommer til at ske, hverken når det gælder vejr eller økonomi, og begge dele har stor betydning for dansk landbrug.
Maskinparken februar 2019
Maskinparken omfatter i dag 14 John Deere-traktorer, to Volvo-gummigeder, to New Holland-mejetærskere, en selvkørende Claas-finsnitter, to Samson PG 25-gyllevogne med diverse udstyr, to Samson Flex 21-møgspredere, diverse plove, harver samt redskaber til græsklip og vending af hø og halm, fem firkant- og to rundballepressere, og fire 42 kubikmeter frakørselsvogne.