bannerPos

Optimal renholdelse i hestebønnerne

Stor interesse for årets Grovfoderekskursion 2019, der i går fandt sted i Sønderjylland. Her første gruppe i marken med hestebønner. Fotos: John Ankersen

John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
14-06-2019 13:37
Ukrudtsbekæmpelse og skadedyr er blandt udfordringerne i dyrkningen af hestebønner – ikke mindst hvis de er økologiske. Hestebønner var blot et af mange indslag ved gårsdagens grovfoderekskursion i Sønderjylland.

Græsmarksdrift med slæt og afgræsning, strategier og maskiner til ukrudtsbekæmpelse i majs og hestebønner, sædskifte og fremstillingspris for grovfoder.

Alt sammen blot et lille udsnit af det store program ved gårsdagens Grovfoderekskursion 2019, der i år fandt sted på to landbrugsbedrifter i Sønderjylland ved henholdsvis Løgumkloster og Rødekro.

Og det var et stort fremmøde af tilmeldte deltagere, der gruppevis om formiddagen blev ledt rundt på bedriften og i marken hos mælkeproducent Harro Marquardsen ved Løgumkloster. Han er økolog og driver 400 hektar med græs, majs og hestebønner til grovfoder til bedriften, der tæller 350 køer.

Hestebønner i fokus

I forhold til eksempelvis græs og majs er hestebønner fortsat en relativt mindre afgrøde i Danmark – men den proteinrige afgrøde spås af mange en stor fremtid – ikke mindst i forhold til den importerede og ofte dyrere soja.

I forbindelse med grovfoderekskursionen blev der gennemgået både sorter, men også ukrudts- og skadedyrsbekæmpelse i hestebønner, hvor bekæmpelse er den største udfordring, når bønnerne, som hos Harro Marquardsen, er økologiske.

Selv har han valgt at dyrke 80 planter pr. kvadratmeter – noget højere end hos konventionelle dyrkere – for ganske enkelt at »kvæle« så meget af ukrudtet som muligt.

Sorter og sygdomme

Blandt sorter indenfor hestebønner finder man blandt andet sorterne »Stella« og »Birgit« – og det er især sidstnævnte, som er benyttet i Løgumkloster – en sort, der især egner sig til økologer, da den er hurtig til at komme i gang efter såning.

Efter sidste års tørke, er det især robustheden i sorterne, som udbyderne har i fokus, da mange marker visnede væk og slet ikke blev høstet i 2018.

Blandt sygdomme som udfordringer i hestebønner er bladsvampe – rust, chokoladeplet. Skadedyr kan være sorte lus og bladrandbiller.

Blandt de maskiner til ukrudtsbekæmpelse, der blev demonstreret i går, var Geo Biostar – en tidligere franske maskine, der i dag produceres i Danmark, og som i arbejdsbredder på 9 – 12 meter kan rense ukrudt på op til 100 hektar pr. dag.

Majs og græs

Hestebønnerne har også sneget sig ind i græsarealet på 200 hektar hos Harro Marquardsen.

Græsarealet er 3. års kløvergræsmark, hvor der det 3. år også er hestebønner med i sædskiftet. Græsarealet har ingen gødning eller vand fået siden første slæt, men trives indtil videre helt optimalt.

Majsen er spiret frem på majsmark-arealet, hvor det især er radrensningen, der er i fokus. Her blev maskinen fra Thyregod, som er Harro Marquardsens egen, holdt op imod konkurrenternes og andre løsninger indenfor ukrudtsbekæmpelse i majs.

Nyeste teknologi i marken

GPS, computerstyring og mange andre smarte features har for længst gjort indtog indenfor planteavlen.

Flere maskinudbydere demonstrerede i går deres systemer, når det gælder registrering, præcision og måleudstyr indenfor afgrøder, ved såning og høst.

Hos Krone var det »Smart Connect Box«, der blev sat fokus på. Et redskab, der blandt meget andet kan hjælpe med at registrere arbejdsområde ved start og som derefter registrerer udbytter og kan sende data.

Hos Semler Agro var det John Deere’s helt eget system RTK, der blev gennemgået,

Claas var også repræsenteret, hvor det var Claas Quantimeter udbyttemåling, der var fokus på. Et system, der i Seges-forsøg har vist stor målepræcision med lille udsving.

- Dog vigtigt at understrege, at snitteren også måler det, der falder udenfor vognen, tilføjede Iwer Dall, salgs- og produktchef hos Claas græsmaskiner.

Grovfoderekskursion 2019 er arrangeret af Seges med sponsorstøtte og deltagelse af en lang række landbrugsvirksomheder.

Firmaer afholder »drop-in« maskindemonstrationer

Så er der mulighed for at afprøve den nye Fendt Vario 942 eller en Fendt Vario 724 i marken, samt se om Dal-Bo’s TriMax udfører et godt stykke arbejde i stubmarkerne.

Vinterklargøring af græsmarken

God overvintring af græsmarken afhænger både af vinteren og korrekt pleje i efteråret for at sikre en robust mark med potentielt højt udbytte til næste års græshøst.

Forbruget af zink er på rette vej

Seges Svineproduktion har i flere år haft fokus på at minimere forbruget af medicinsk zink med henblik på at finde alternative løsninger senest i 2022, når et forbud træder i kraft.

Fire nye traktorer fra John Deere

John Deere har udviklet fire helt nye traktorer i 6M-serien med højere niveauer af komfort, ydeevne, manøvredygtighed og udsyn.

Sima i nye klæder

Sima-udstillingen i Paris har ikke alene flyttet dato fra februar til november, men bliver også klædt i nye klæder fra 2020.

Lovende resultater med bæredygtig vandrensning

Virksomheden Envirolyte Technology står bag en naturlig vandrensningsløsning, der angiveligt viser positive resultater indenfor blandt andet tilvækst og fodereffektivitet i svineproduktionen.
Side 1 af 1634 (32666 artikler)Prev1234567163216331634Next