bannerPos

Råvareekspert: Frygt for ny tørke løses via optioner

Foto: Colourbox

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
17-04-2019 10:34
I Danmark kører vandingsmaskinerne allerede. Også i Europa er der frygt for en ny, tørkeramt dyrkningssæson. - Det er fuldstændig relevant at tænke på afdækninger på råvaremarkedet, da det udgør den største risiko i landbrugsvirksomheder, lyder det fra Agrocura.

Lige nu er det tørt, så langt øjet og vejrudsigterne rækker. Samtidig er jorden nu så vandfattig flere steder, at vandingsmaskinerne er kørt i stilling – en måneds tid før normalt.

Den aktuelle situation vækker naturligt nok minder om sidste års alvorlige tørke. Det gælder også på markedspladsen, lyder det fra cheføkonom hos den finansielle rådgivningsvirksomhed Agrocura, der har specialiseret sig i råvaremarkedet.

- Allerede nu henvender kunder sig omkring risiko for nye markante kornprisstigninger i forhold til vejrudsigten for resten af april. Sidste års oplevelser ligger i baghovedet. Det er fuldstændig relevant at tænke på afdækninger på råvaremarkedet, da det udgør den største risiko i landbrugsvirksomheder.

- Desuden ligger for eksempel slagtesvinefoder på den rigtige side af budgetpriserne for de fleste, og derfor er det professionelt at tænke i baner om at beskytte virksomhedens bundlinje, siger cheføkonom Jens Schjerning.

Det koster cirka 6 kroner

Der er dog lang tid til høst, påpeger Jens Schjerning.

- Frygten ser sælgerne af kornet også. Derfor holder planteavlere naturligt på kornet. Udfordringer er så, at foderstofferne får sværere ved at stille skarpe priser til ny sæson. Men den bedste og måske billigste måde at løse dette for indkøbere af korn er via optioner, vurderer han.

Møllehvede handles aktuelt i de samme niveauer som forud for sidste års tørke, konstaterer Jens Schjerning.

I øjeblikket koster en option på møllehvede på september-termin 2019 cirka 6 kroner. Med en sådan option har man retten – men ikke pligten – til at købe møllehvede på kurs 177 euro pr. ton.

- Det er nu, optioner skal handles, hvorved du beskytter din virksomheds indkøb – altså virksomhedens bundlinje. Og man er endda med i nedadgående retning på et eventuelt fald i kornprisen.

Nødt til at lære at bruge optioner

Jens Schjerning forklarer, at man hos Agrocura får mange henvendelser på optioner. Men en del landmænd fravælger optioner, da det virker svært.

- Men vi er nødt til at tage hul på processen og lære, hvordan redskaberne fungerer. Vi har faste kundeaftaler, hvor vi tager hånd om opstart med handel med optioner. Kunder som har benyttet optioner, er tilfredse, og har ro i et uroligt marked.

Risikostyring bliver et krav til fremtidens landbrug, og her er optioner et centralt element, fastslår Jens Schjerning.

Agrocura afvikler et gratis webinar den 25. april, hvor man kan lære mere om, hvordan man kan bruge værktøjet i sin virksomhed. Tilmelding til Agrocura er nødvendigt.

Her er to mulige scenarier frem mod høst

Frem mod høst kan korn enten stige eller falde, og så ser regnestykket således ud, hvis man har sikret sig en option:

  1. Tørken udebliver, og der opstår europæisk rekordhøst. Møllehvede på terminen september 2019 falder til f.eks. 150 euro/ton. Prisen ligger under din ret til at købe, og derfor vil du ikke gøre brug af din option, som du smider i skraldespanden.

Du går derimod ud i det fysiske marked og køber dit korn til f.eks. 100 kroner, og samlet ender din pris således på 106 kroner inkl. prisen for den option, du købte, men som du ikke brugte. Du er en tilfreds mand, idet du her også fik gavn af prisfaldet, men samtidigt via din option fik beskyttet dig mod stigende kornpriser.

  1. Tørke 2.0 bliver en realitet i Europa. Møllehvede går amok på børsen, idet kornovergangslagrene i Nordeuropa i forvejen var begrænset. Møllehvede handler til 260 euro/ton i høst.

Du gør nu brug af din ret til at købe møllehvede til 177 euro/ton. I praksis får du udbetalt forskellen mellem 177 euro/ton til 260 euro/ton. Denne fortjeneste skal bruges til kompensation til det dyrere korn, du skal indkøbe fysisk. Du er en tilfreds mand, idet du her i april måned fik beskyttet dig mod stigende kornpriser og derved beskyttet dit budget og bundlinje.

Nu skal der forskes i loftshøjden på svinetransporter

Lovgivningen kræver at smågrises velfærd tilgodeses - også under transport. Et af elementerne heri er loftshøjden i bilerne. Der eksisterer imidlertid ingen videnskabelig dokumentation for, hvad loftshøjde betyder for grisene. Det skal et nyt forskningsprojekt give viden om.

Helms forbereder generationsskifte

I løbet af de næste tre år vil der blive gennemført et generationsskifte hos Helms TMT, fortæller den nuværende frontfigus, Kristian Helms.

GPS skal guide til fleksibel naturpleje

60 kreaturer har fået GPS-halsbånd på for at hjælpe Landbrugsstyrelsen med at finde vej til mere fleksible og attraktive tilskudssystemer til naturpleje.

Fik minister i tale om §3-forbud og efterafgrødekrav

Fælles for §3-dyrkningsforbuddet og det fremrykkede efterafgrødekrav er, at nogle landmænd oplever det, som om de får en stor økonomisk øretæve og usikkerhed om fremtiden, lyder det fra SLF, der forleden gik til miljøministeren med urimelighederne.

Overvældende tilslutning til Hobro Dyrskue

Der er tilmeldt 34 katalognumre til den første digitale udgave af Hobro Dyrskue. - Det er helt overvældende, lyder det fra arrangørerne.

Den danske foodservicebranche er på vej tilbage

Salget af Arla Pro-produkter er fordoblet, siden coronakrisen var på sit højeste tilbage i marts måned, og de seneste to uger er efterspørgslen steget med 30 procent. Det vidner om en foodservicebranche, som er på vej tilbage, lyder det fra Arla Pro.

Sæd-smitte fra Mors 2 afkræftes

Analyse afkræfter, at sæd fra Mors 2 har været kilden til PRRS i to produktionsbesætninger.
Side 1 af 1852 (37031 artikler)Prev1234567185018511852Next